VID pēc korupcijas skandāla atlaisto muitnieku Lipski atjaunos darbā tikai pēc Reira rīkojuma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēc korupcijas skandāla atlaisto muitnieku Aināru Lipski atjaunos darbā tikai pēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) rīkojuma, pavēstīja VID pārstāvji.

Dienestā norādīja, ka situācijā, kad FM komisija pieņem lēmumu par Lipska atjaunošanu darbā, ir jāseko ministra rīkojumam, lai tas notiktu.

"Acīmredzami FM ierēdņi pieņēmuši lēmumu, kas ministram nav pieņemams un viņš to ir paudis publiski, un tagad tiek meklēti juridiski absurdi risinājumi, lai situāciju atrisinātu. VID lēmumi ir izsvērti un pamatoti un tas arī tiks pausts dienesta pārbaudes laikā," atzīmēja VID pārstāvji.

Jau ziņots, ka FM izdots rīkojums par dienesta pārbaudes sākšanu VID saistībā ar rotāciju neveikšanu. Dienesta pārbaudes mērķis ir noskaidrot apstākļus un iemeslus, kas bijuši par pamatu skaidras un caurspīdīgas rotācijas politikas un ilgtermiņa pārcelšanas plāna neizstrādāšanai, tādējādi neveicot VID struktūrvienību augstākās vadības, kas pakļautas augstam korupcijas riskam, rotācijas, tostarp arī Muitas pārvaldes augstākās vadības rotācijas.

Iepazīstoties ar disciplinārlietas materiāliem un iesniegtajiem secinājumiem par vecāko muitas uzraugu Aināru Lipski, FM konstatēts, ka šajā gadījumā VID lēmums ir "brāķis", kas būs jāizlabo. Tādēļ 2022.gada 8.jūnijā FM ir uzdevusi VID ģenerāldirektorei mēneša laikā veikt VID amatpersonas reputācijas izvērtējumu atbilstoši likuma par Valsts ieņēmumu dienestu 17. panta pirmo daļu, pieņemt atbilstošu lēmumu un nekavējoties par to informēt FM.

Tāpat vēstīts, ka FM disciplinārlietu izskatīšanas komisija likusi atjaunot darbā VID muitnieku, kuru dienests atlaida pēc pērn pavasarī notikušā korupcijas skandāla Terehovā, maija beigās vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Tolaik tika aizturēti 29 darbinieki. No tiem 20 jau sēdušies uz tiesājamo sola, bet pret vairākiem darbiniekiem lietas izbeidza pierādījumu trūkuma dēļ. Daļa no muitniekiem no darba VID aizgāja paši, septiņus atbrīvoja uz disciplinārlietas pamata. Taču tikai vienā gadījumā VID pieņemtais lēmums par sodu mainīts un darbinieku nācies atjaunot dienestā.

Pret četriem muitniekiem jau stājies spēkā notiesājošs spriedums. Trim piemērots nosacīts cietumsods, vienam - reāla brīvības atņemšana uz diviem gadiem. Pret astoņiem muitniekiem lietas izbeidza.

Ne visi muitnieki, uz kuriem krita izmeklētāju aizdomas, no darba VID aizgāja paši. Septiņus atbrīvoja ar VID disciplinārlietas komisijas lēmumu. Tos var pārsūdzēt FM, kas gan parasti ir līdzīgās domās kā VID, taču vienā gadījumā FM disciplinārlietas izskatīšanas komisija, ko vadīja FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktors, bijušais Muitas policijas vadītājs Edijs Ceipe, nolēma, ka vecākais muitas uzraugs Lipskis darbā VID tomēr jāatjauno, kā sodu piemērojot algas samazināšanu par piektdaļu uz vienu gadu. Ceipes teiktais liecina - ierēdņi bažījušies, ka pretējā gadījumā viņu pieņemtais lēmums varētu tikt apstrīdēts tiesā, kas var uzlikt vēl papildu pienākumus un atbildību, vēstīja raidījums.

Iepriekš Reirs par Ceipes vadītās komisijas lēmumu raidījumam "de facto" sacīja, ka "tur nevar būt nekādas tolerances un viennozīmīgi es izvērtēšu visus argumentus, ar kādiem FM uzskata, ka šis sods nav samērīgs, un es domāju, man jau tagad tāds iespaids ir, ka vajadzēs arī administratīvi izvērtēt šo vērtētāju darbu kā tādu".

Uz jautājumu, vai ir pareizi, ka šāds cilvēks atgriežas darbā muitā, Ceipe atbildēja, ka šim darbiniekam visu laiku būs jābūt vadības acu priekšā. Taču, vaicāts, kādēļ tika pieņemts tāds lēmums, ja reiz šis cilvēks vairs nešķiet uzticams arī FM disciplinārlietas komisijai, Ceipe atbildēja: "Pēc tam FM jāatbild, pēc tam ir tiesāšanās, pēc tam ir kompensācijas, un tā ir FM atbildība pēc tam. Tā pat nav mana griba vai negriba."

Lipskis muitā dažādos amatos strādājis vairāk nekā 15 gadus, nepilnus divus - Terehovā. Lietā fiksēts, ka Lipskis pērn 28.martā vīriešu ģērbtuvē sev nepiederošā skapī, neatverot durvis, caur augšējo spraugu, ievietojis piecus eiro. Lipskis izmeklētājiem skaidrojis, ka naudu skapī caur augšu ielicis pēc cita kolēģa norādījuma, jo nav bijusi skapja atslēga. Nauda esot bijusi par kopīgu pusdienu gatavošanu. To pašu viņš apliecināja arī sarunā ar "de facto".

Tieši šajā skapī, ievietojot naudu caur augšējo spraugu, Terehovas kontrolpunkta otrās muitas maiņas amatpersonas slēpa saņemtos kukuļus, liecina VID izmeklēšana.

Lieta pret Lipski izbeigta septembrī, secinot, ka pret viņu nav iespējams savākt papildu pierādījumus. Savukārt pret viņa bijušajiem kolēģiem turpinās tiesas process.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu