Blinkens: Irānas uzvedības dēļ kodolkrīze var padziļināties

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS/File Photo

Irāna var nonākt vēl lielākā izolācijā un paaugstināt spriedzes līmeni, ceturtdien brīdināja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, šādu nostāju paužot pēc tam, kad Irāna bija noņēmusi kameras, ar kurām tika novērota tās kodolprogramma.

Irānas uzvedība apdraud 2015.gada sešpusējā kodolpakta atjaunošanu, paziņojumā norādīja Blinkens.

"Vienīgais šāda ceļa rezultāts būs tālāka kodolkrīzes padziļināšanās un tālāka Irānas ekonomiskā un politiskā izolācija," uzsvēra valsts sekretārs.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) ceturtdien brīdināja, ka 27 novērošanas kameru noņemšana, ko ANO kodolenerģijas jomas uzraugi izmantoja, lai novērotu Teherānas kodolaktivitātes, var izvērsties par "liktenīgu triecienu" kodolpakta atjaunošanas sarunām.

Tā vietā, lai kliedētu IAEA bažas, Irānas atbilde bijusi "draudēt ar tālākām kodolprovokācijām un tālāku caurredzamības samazināšanu," norādīja Blinkens.

"Šādi soļi būs kontrproduktīvi un vēl vairāk sarežģīs mūsu centienus atgriezties pie Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) īstenošanas pilnā mērā," norādīja valsts sekretārs, kodolpaktu dēvējot tā oficiālajā vārdā.

Pamats JCPOA atjaunošanai ir izklāstīts jau martā, bet Irāna procesu kavē ar "papildu prasībām, kas nav piederīgas" šim līgumam.

Viena no Irānas prasībām ir, lai ASV svītro Irānas Revolūcijas gvardi no teroristu organizāciju saraksta.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šo prasību noraidījusi, sakot, ka tā nav saistīta ar JCPOA.

ASV 2018.gadā Trampa administrācijas laikā izstājās no 2015.gada starptautiskā kodolpakta, neraugoties uz to, ka Irāna vienošanās prasības ievēroja, kā arī noteica Teherānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz šiem Vašingtonas soļiem, Irāna 2019.gadā sāka atvirzīties no pakta prasību ievērošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu