VVD: Latgalē joprojām ir vietas, kur glabājas vēsturiski ķīmisko vielu atkritumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mucas. Ilustratīvs foto
Mucas. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Valsts vides dienests (VVD) ir konstatējis vairākus pārkāpumus Latgalē, kur vēl aiz vien ir vietas, kurās atrodas vēsturiski ķīmisku vielu uzkrājumi, no kuriem zemes īpašnieki nesteidzas atbrīvoties vai atbrīvojas no tiem pretlikumīgi,  informēja VVD pārstāve Aija Jalinska.

Šāda veida uzkrājumi, īpaši vasaras sezonā, rada paaugstinātu ugunsbīstamību un attiecīgi ķīmiskā piesārņojuma risku, kas konkrētos apstākļos var piesārņot apkārtējo vidi un apdraudēt cilvēku veselību.

VVD Latgales reģionālā vides pārvalde (RVP) Līvānos aprīlī pēc izsaukuma uz vietu, kur noticis ugunsgrēks, konstatēja objektu, kur nozīmīgā daudzumā, nepiemērotos apstākļos tiek uzglabātas nederīgas ķīmiskās vielas. Sākotnējā informācija liecināja, ka ugunsgrēka skartajā ēkā atrodas vecās laboratorijas telpas, kur joprojām tiek uzglabāti dažādi ķīmiskie reaģenti.

Apsekojot blakusesošas ēkas un teritoriju, kur iepriekš darbojās SIA "Lettglass" stikla izstrādājumu ražotne, kuras darbība pārtraukta 2008.gadā, tika konstatēts, ka bijušās fabrikas izejvielu noliktavās joprojām tiek uzglabāti vairāki desmiti tonnu dažādu ķīmisko vielu, informēja Jalinska.

Lai arī lielāko daļu no šī apjoma veido nātrija hlorīds jeb tehniskā sāls, visu ķīmisko vielu apjomu utilizācijai īpašniekam būs nepieciešami ievērojami finanšu resursi.

Pašlaik saskaņā ar Valsts zemes dienesta kadastra informācijas sistēmas datu bāzē sniegto informāciju, objekta īpašnieks ir SIA "Saprobalt".

VVD pieprasījis īpašnieka viedokli par termiņiem, kādos tiks veikti nepieciešamie organizatoriskie pasākumi un minētās ķīmiskās vielas tiks nodotas apsaimniekošanai specializētajam uzņēmumam. Jau tuvākajā laikā VVD izdos administratīvo aktu, kas noteiks īpašniekam pienākumu veikt ēku un tām pieguļošās teritorijas sakārtošanu un nodot prettiesiski uzglabātos atkritumus attiecīgajiem apsaimniekotājiem.

Jalinska uzsver, ka diemžēl, tas nav vienīgais objekts, kura īpašnieki, dažādu apsvērumu vadīti, nesteidzās tos atbrīvot no vēsturiskajiem ķīmisko vielu uzkrājumiem. Kā piemērus VVD pārstāve min arī SIA "Ellikss Holding" īpašumu Rēzeknes novada Strūžānos, kur tiek uzglabātas no 70 līdz 150 tonnas nederīgas, bitumenam līdzīgas produkcijas un ap septiņām tonnām dažādu neidentificētu maisījumu.

Likvidētajai AS "Emfel" piederošās ēkas Ludzas novada Felicianovā, kur tiek uzglabātas aptuveni 15-20 tonnas krāsu ražošanai paredzēto, nederīgo izejvielu. Īpašums ir valstij piekritīga manta, kas ir pārņemšanas procesā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pārziņā, piebilst Jalinska.

SIA "Baltserviss.LV" īpašums Daugavpilī, kur tiek uzglabātas dažādu tilpumu 60 mucas ar neidentificētām vielām/maisījumiem.

Katrā no minētajiem objektiem situācijas ir atšķirīgas, tāpēc, ar mērķi panākt atbilstošu ķīmisko vielu utilizāciju, VVD piemēro dažāda veida administratīvos instrumentus.

VVD Latgales Reģionālā vides pārvalde turpinās veikt šo objektu uzraudzību un sekos, lai īpašnieki pilda tiem uzdotos pienākumus.

VVD vērš uzmanību uz to, ka ne vien Latgales reģionā, bet arī citviet Latvijā vēl joprojām tiek atklātas vietas, kurās glabājas sen aizmirsti ķīmiskie atkritumi.

VVD aicina iedzīvotājus ziņot, ja ir aizdomas par šāda veida gadījumiem. Tāpat VVD atgādina - katra zemes īpašnieka atbildība ir rūpēties par to, lai tam piederošajā teritorijā neatrastos vidi un apkārtējo cilvēku apdraudošas vielas.

Jau iepriekš ziņots par gadījumu pērn, kad VVD izdevās novērst plaša mēroga mēģinājumu piesārņot vidi ar bīstamām ķīmiskām vielām Daugavpils novadā. Tāpat arī šogad, Jēkabpilī tika konstatētas izmestas 12 kannas ar nezināmas izcelsmes ķīmisku vielu, atgādina Jalinska.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu