Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu par "aplokšņu algu" izmaksāšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā divas personas apsūdzētas par "aplokšņu algu" izmaksāšanu uzņēmuma darbiniekiem un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kā arī viena persona par šī atalgojuma izmaksāšanas atbalstīšanu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Ar minētajām noziedzīgajām darbībām valstij nodarīts mantisks zaudējums vairāk nekā 52 181 eiro.

Saskaņā ar apsūdzību divas kāda uzņēmuma amatpersonas ar viena tās darbinieka atbalstu laika periodā no 2020.gada janvāra līdz 2021.gada maijam uzņēmuma darbiniekiem izmaksāja "aplokšņu algas", tādējādi pārkāpjot darba samaksas noteikumus.

Uzņēmuma darbinieki "aplokšņu algās" ik mēnesi saņēma vairākus simtus eiro. Vienā no mēnešiem uzņēmuma darbiniekiem kopumā tika izmaksātas "aplokšņu algas" pat 7982 eiro apmērā. Tādā veidā apsūdzētās uzņēmuma amatpersonas izvairījās no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas.

Turklāt šajā lietā attiecībā pret uzņēmumu sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai, jo konstatēts, ka "aplokšņu algu" izmaksas un izvairīšanās no nodokļu nomaksas veiktas tā interesēs, kā arī konfiscēti naudas līdzekļi 6420 eiro apmērā, kas bija paredzēti "aplokšņu algu" izmaksai.

Izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzēto personības, kā arī to, ka apsūdzētie pilnībā atzina savu vainu, atlīdzināja radīto kaitējumu prokuratūra ar apsūdzētajiem noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzētos par vainīgiem minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piespriest diviem no viņiem 200 stundas sabiedrisko darbu un brīvības atņemšanu uz vienu gadu, nosakot to nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, kā arī atņemt tiesības ieņemt komercsabiedrībā valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem.

Tāpat vienošanās paredz, ka trešajai apsūdzētajai personai rosināts piespriest sabiedrisko darbu uz 150 stundām, atņemot tiesības ieņemt komercsabiedrībā valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu uz vienu gadu.

Savukārt ar juridisko personu noslēgta vienošanās par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu, saskaņā ar kuru prokurore lūdz tiesu piemērot tai piespiedu ietekmēšanas līdzekli - naudas piedziņu 11 000 eiro.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu