Pensionāru federācija atzinīgi vērtē LM rosinājumu kompensēt izmaksas par apkuri un elektrību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aija Barča
Aija Barča Foto: Ieva Leiniša/LETA

Labklājības ministrijas (LM) rosinājums kompensēt pusi no siltumenerģijas, elektrības un dabasgāzes cenu kāpuma ir "pozitīvs solis uz priekšu", šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētāja Aija Barča.

LM izstrādājusi un saskaņošanai valdībā iesniegusi informatīvā ziņojuma projektu, kas paredz, ka nākamajā apkures sezonā Latvijas valsts iedzīvotājiem varētu kompensēt pusi no siltumenerģijas, elektrības un dabasgāzes tarifu pieauguma.

Savukārt, lai palīdzētu sabiedrības mazaizsargātajām grupām nomaksāt komunālos un citus rēķinus nākamajā apkures sezonā, LM piedāvā uzlabot mājokļa pabalstu, lai tam varētu kvalificēties plašāks cilvēku loks. Tiek piedāvāts arī vienreizējs pabalsts personām ar invaliditāti, senioriem un citi atbalsta veidi.

Kopējās izmaksas piedāvātajiem atbalsta pasākumiem varētu būt no 450 līdz 468 miljoniem eiro, izriet no ziņojuma projekta.

Barča atzina, ka patlaban ir grūti spriest, kā priekšlikums varētu tikt īstenots praksē, taču, viņasprāt, tas ir pozitīvs solis uz priekšu.

"Mums ir skaidri zināms, ka pēc ministru prezidenta [Krišjāņa Kariņa] uzstādījuma ir jābūt mērķētiem atbalstiem, taču nav skaidrs, kā tas būs, vai to saņems visi, vai arī tiks izvērtēts. Cik mums zināms, ar izvērtēšanu nodarbojas sociālie dienesti. Gaidīsim, ko LM teiks tālāk, vai tas [priekšlikums] ir tikai, lai mierinātu cilvēkus," sacīja Barča.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) bija uzdevis LM sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izstrādāt un iesniegt izskatīšanai valdības 14.jūnija sēdē piedāvājumu par visaptverošu mērķētu pabalstu sistēmu.

Premjers šādu rezolūciju izstrādājis, ņemot vērā, ka viņš "līdz šim nav saņēmis piedāvājumu pabalstu sistēmas uzlabošanai".

Valdībā iesniegtajam piedāvājumam būtu nepieciešams ļaut finansiāli mazaizsargātākajām iedzīvotāju grupām saņemt atbalstu energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai.

Premjera skatījumā, sistēma būtu jāievieš līdz 1.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu