Patvaļīgi aizbērta Durbes upes izteka; VVD sāks administratīvā pārkāpuma lietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts vides dienests konstatē šokējošu patvaļu – aizbērta Durbes upes izteka.
Valsts vides dienests konstatē šokējošu patvaļu – aizbērta Durbes upes izteka. Foto: Publicitātes foto

Valsts vides dienests (VVD) šajā nedēļas nogalē, pēc iedzīvotāju ziņojumu saņemšanas, konstatēja, ka Dienvidkurzemes novada pašvaldībā, Durbes upes iztekā no Durbes ezera, kāda vēl nenoskaidrota persona patvaļīgi aizbērusi Durbes upi, TVNET pavēstīja dienests.

Pagājušās nedēļas nogalē VVD saņēmis iedzīvotāju ziņojumu par to, ka Dienvidkurzemes novadā kāda pagaidām nenoskaidrota persona patvaļīgi aizbērusi Durbes upes izteku no Durbes ezera.

Novada pašvaldībai tika uzdots nekavējoties atjaunot upē ūdens tecējumu. Pirmdien VVD inspektori atkārtoti apsekoja pārkāpuma vietu un pārliecinājās, ka upes caurtece atjaunota.

Turpinās faktu noskaidrošana, VVD sāks administratīvā pārkāpuma lietu.

Jebkuras izmaiņas upes morfoloģijā ietekmē ūdens bioloģiskos resursus. VVD vērtēs kādas iespējamas negatīvas sekas uz vidi un bioloģiskajiem resursiem ir atstājusi šāda nesaskaņota darbība.

Durbes upe ir pieskaitāma pie lašupēm un visā tās garumā ir iekļauta Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumu trešajā pielikumā minēto ūdenstilpju sarakstā, kurās lašveidīgo zivju nārsta laikā ir noteikts makšķerēšanas liegums.

VVD izsaka pateicību ziņotājiem un aicina atsaukties ikvienu, kam ir kāda informācija par notikuma apstākļiem.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Dunalkas, Vecpils, Durbes, Tadaiķu pagastu un Durbes pilsētas apvienības pārvaldes vadītājs Vilnis Kārkliņš, aizbērto upes izteku pašvaldības strādnieki atbrīvojuši jau vakar no rīta. Runājot par aizbēršanas iemesliem, Kārkliņš pieļāva, ka izteka aizbērta, lai Durbes ezerā paaugstinātu ūdens līmeni, kas esot ļoti zems.

Durbes upes izteka atrodas nomaļā vietā, kurai tuvākās mājvietas ir vairāku kilometru attālumā, taču ezeru iecienījuši makšķernieki, piebilda Kārkliņš.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, Durbes ezers ir senlejas sprostezers Dienvidkurzemes novadā. Ezera ūdens līmenis krities pēc Durbes upes regulēšanas 1929.-1930.gados un 1961.-1964.gados. Ezera vidējais dziļums ir 1,5 metri, bet maksimālais dziļums - 2,3 metri.

Durbes upe iztek no Durbes ezera, tek cauri Dienvidkurzemes novada Dunalkas, Cīravas un Sakas pagastiem. Durbes upes krastos atrodas Dunalka un Cīrava. Satekot kopā ar Tebru veido Sakas upi. Lielākās pietekas ir Aistere, Rāvene, Ilmuts, Akmene, Cepļupe, Rudīte, Gārde, Atupe, Andreviču valks, Kārpa, Dubeņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu