Vairāki deputāti pieprasa vērtēt kolēģu iespējamos ētikas pārkāpumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nu jau bijušais politiķis Aldis Gobzems.
Nu jau bijušais politiķis Aldis Gobzems. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar dažādiem iesniegumiem vērsušies vairāki deputāti, prasot vērtēt kolēģu iespējamos ētikas pārkāpumus.

Deputāti Uldis Budriķis (K), Marija Golubeva (AP) un Iveta Benhena-Bēkena (JV) aicina ierosināt lietu pret parlamentārieti Aldi Gobzemu (KuK) par deputāta Sanda Riekstiņa (K) apsaukāšanu par kretīnu un citos rupjos vārdos, kā arī uzkliegšanu Riekstiņam paklusēt Saeimas sēdē. Deputāti aicina piemērot atbilstošu sodu, lai atturētu Gobzemu no turpmākiem pārkāpumiem.

Savukārt Gobzems savā atbildē apgalvo, ka vārdu pārmaiņa notikusi Riekstiņa regulāro starpsaucienu dēļ, kas bijuši provocējoši un traucējuši debatēt. Politiķis arī uzskata, ka deputāti savā iesniegumā nav korekti atspoguļojuši notikušo, tāpēc aicina vērtēt, vai Budriķa, Golubevas un Benhenas-Bēkenas iesniegums nav vērtējams kā Ētikas kodeksa pārkāpums. Gobzems arī pauž, ka divi citi deputāti gatavi liecināt par to, kā Riekstiņš sēdē ir rīkojies.

Parlamentārieši Gobzems, Ēriks Pucens (R), Jūlija Stepaņenko, Ļubova Švecova, Karina Sprūde (KuK) un Ralfs Nemiro (LPV) Ētikas komisijā vērsušies par Riekstiņa izteikumiem un rīcību. Politiķi apgalvo, ka Riekstiņš Saeimas sēdē bļaustījies, traucējis debašu runu un ņirgājies.

Parlamentārieši arī aicina vērtēt Riekstiņa izteiktos draudus un vēlmi nodarīt fizisku miesas bojājumus Gobzemam.

Deputāte Līva Kreituse (K), Andrejs Judins (JV) un Mārtiņš Šteins (AP) vērsušies Ētikas komisijā gan par Gobzema izteikumiem pret Riekstiņu, gan arī ar aizdomām, ka deputāte Stepaņenko kādā no balsojumiem varētu būt nobalsojusi Gobzema vietā. Kreituse aicina vērtēt gan Gobzema izteikumus, gan Stepaņenko iespējamo rīcību. Iesniegumam pievienoti deputātu Jura Pūces (AP) un Judina apliecinājumi, ka balsojuma laikā Gobzems neatradās savā vietā.

Savukārt Gobzems aicina vērtēt Kreituses rīcību attiecībā uz viņas iesnieguma atbilstību ētikas normām.

Jau vēstīts, ka Saeimas 9.jūnija sēdē Gobzemam uzstāšanās laikā Riekstiņš viņam veltījis kādas replikas. Pēc tam Gobzems Riekstiņu nosauca par kretīnu.

Atsevišķi deputāti norāda, ka Gobzems Riekstiņam arī veltījis vārdu "pidarasts" - attiecīgais apzīmējums arī esot dzirdams publiskotā video.

Uz to reaģējot, Riekstiņš, rādot ar pirkstu Gobzema virzienā, sacīja: "Šitā tu pa muti dabūsi!", pēc kā Riekstiņš piecēlās un piegāja pie Gobzema. Pie abiem konfliktējošajiem parlamentāriešiem piesteidzās arī apsardzes darbinieks. Nekāda fiziska izrēķināšanās nesekoja, viss beidzās ar vārdu apmaiņu starp deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu