Faktomāts ⟩ Krievijas propagandas pasakas par "kaujas gejiem" Ukrainas bruņotajos spēkos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Scanpix, Shutterstock, TVNET kolāža

Kremļa propagandas smagsvars Dmitrijs Kiseļovs regulāri nāk klājā ar klaji melīgiem apgalvojumiem. Tomēr reizēm viņš savā spējā melst niekus pārspēj pats sevi. TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” šoreiz pēta Kremļa propagandas stāstu par “kaujas gejiem” Ukrainas teritoriālās aizsardzības spēkos.

Viens no Kiseļova vadītajiem propagandas raidījumiem “Vesti nedeļi” jūnijā tika veltīts seksuālajām minoritātēm Ukrainas bruņotajos spēkos.

Kiseļovs jau iepriekš izcēlies ar neslēptiem homofobiskiem uzskatiem, piemēram, paziņojot, ka gejus vajadzēt sadedzināt kā “nederīgu cilvēcisko materiālu”.

“Apstākļos, kad Krievijas un Donbasa sabiedrotie spēki metodiski sakauj nacistu spēkus, Ukraina mēģina rast lūzumu citā veidā, piedāvājot tēmu par LGBT+ kareivjiem, kas dodas cīņā ar Krieviju,” savā monologā klāstīja Kremļa propagandas veterāns Kiseļovs.

Viņš apgalvoja, ka šīs tēmas aktualizēšanas mērķis esot parādīt Ukrainas liberālo un eiropeisko pasauli, kā arī novērst uzmanību no Ukrainai nelabvēlīgā stāvokļa frontē.

Foto: AFP/SCANPIX

Kiseļova vērtējums par Krievijas armijas veikto metodisko ukraiņu spēku sakaušanu ir apšaubāms, ņemot vērā apstākli, ka iebrukuma ceturtajā mēnesī Krievija joprojām nav guvusi pirms iebrukuma solīto zibenīgo uzvaru un Kijivas ieņemšanu trīs dienu laikā.

Tikpat nepamatots un izdomāts ir Kiseļova vēstījums, ka Ukraina mākslīgi virzot geju tēmu, jo par šo jautājumu runā gandrīz tikai Krievijas propagandas mediji un Krievijas agresiju atbalstoši “Telegram” kanāli.

Kiseļovs stāsta par ukraiņu “kaujas gejiem”, kuriem Harkivas apgabalā teritoriālās aizsardzības spēkos esot pat atsevišķa vienība ar nosaukumu “Zilā austere”.

Stāsts par “Zilo austeri” Krievijas propagandas medijos sāka izplatīties pēc tam, kad “Telegram” kanāls “Starše Eddi” publiskoja pusotru minūti garu interviju ar, iespējams, sagūstītu ukraiņu kareivi, kas esot dienējis “kaujas geju” vienībā. Nosaukumu “Zilā austere” gūsteknis nemin, tas lasāms video aprakstā.

Šajā video iespējamais gūsteknis monotonā balsī stāsta, ka viņš neesot homoseksuāls, bet vienībā viņu esot spieduši stāties homoseksuālos sakaros ar komandieriem. Viņš tikai esot pildījis pavēles un tādējādi kļuvis par kaujas geju.

Video redzamā cilvēka nedabīgi mierīgā balss un pretrunas izteikumos – nosauc sevi par geju, bet neatzīst, ka ir homoseksuāls, – rada aizdomas, ka gūstekņa apgalvojumi varētu nebūt patiesība.

To apstiprina arī tas, ka no neviena cita avota nav saņemts apstiprinājums nedz informācijai par homoseksuāliem cilvēkiem Harkivas teritoriālās aizsardzības spēkos, nedz par vienību “Zilā austere”.

Nosaukums “Zilā austere” Ukrainas bruņotos spēku kontekstā atrodams vien “Telegram” kanālā “Starše Eddi”.

Protams, informācija no viena un apšaubāma avota nav bijis šķērslis, lai šo tēmu aktīvi izplatītu Krievijas propagandisti.

Neskaitot Kiseļovu, Ukrainas "kaujas geju” jautājumu atspoguļoja arī Krievijas propagandas mediji “Izvestija”, “Gazeta.ru”, “Argumenti i fakti”, REN TV, “Carjgrad” un vairāki citi.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu