Aktuālais frontē Krievijas kara noziedznieki nedrīkst izbēgt no soda

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) virsprokurors Karims Hans ceturtdien pauda cerību, ka viņa veiktā kara noziegumu izmeklēšana Ukrainā pierādīs - konfliktu gaitā nav iespējams izbēgt no soda.

Apmeklējot Ukrainu izmeklēšanas ietvaros, kas uzsākta saistībā ar apsūdzībām kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī, Hans Ukrainu raksturoja kā nozieguma vietu.

Šausmas visā pasaulē izraisījušas mierīgo iedzīvotāju masu slepkavības, kas Krievijas okupācijas laikā pastrādātas Kijivas apgabala Bučā un Irpiņā. Ukraina apsūdz Krievijas karavīrus arī daudzos citos kara noziegumos.

"Mums ir jāpanāk, ka visa pasaule redz - likumi strādā," uzrunā, ko pārraidīja televīzija, sacīja prokurors.

Viņš pauda cerību, ka 21. gadsimtā nevar paslēpties no likuma, norādot arī, ka visas apsūdzības ir rūpīgi jāpārbauda un jādokumentē.

Ukrainas vizītes gaitā Hans apmeklēja arī Harkivu, kur, kā norāda starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International", konstatētas liecības, ka Krievijas spēki izmantojuši kasešbumbas un izkliedmīnas, kas ir kara noziegums.

Krievijas okupācijas spēki mēģina ieņemt Luhanskas apgabalu

Krievijas armija ir koncentrējusi Luhanskas apgabala ziemeļos savus galvenos spēkus un mēģina uzbrukt deviņos virzienos, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

"Notiek smaga cīņa par Luhanskas apgabalu. Pretinieks ir koncentrējis apgabala ziemeļos savus galvenos trieciena spēkus un mēģina uzbrukt vienlaicīgi deviņos virzienos," teikts paziņojumā.

Ienaidnieks lieto aviāciju, reaktīvās zalvju uguns sistēmas un artilēriju ar mērķi izspiest Ukrainas spēkus.

"Severodonecka ir atslēgas punkts Luhanskas apgabala aizsardzības operācijas sistēmā. Šo pilsētu nevar uztvert citādi," paziņoja Zalužnijs.

Zalužnijs atzīmēja, ka uzbrukums no dienvidiem uz ziemeļiem notiek Popasnas-Komišuvahas virzienā un tālāk Lisičanskas, Popasnas-Mikolajivkas, Popasnas-Berestoves virzienos. No ziemeļiem uz dienvidiem uzbrukums notiek Bohorodičnes-Slovjanskas un Izjumas-Slovjanskas virzienos, kā arī zemāk Popasnas-Svitlodarskas virzienā. No austrumiem uz rietumiem uzbrukums notiek Severodoneckas-Lisičanskas virzienā, kā arī Severodoneckas-Metjolkines un Toškivkas-Komišuvahas virzienos.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 32 950 karavīrus

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 32 950 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1449 tankus, 3545 bruņutransportierus, 729 lielgabalus, 233 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 97 zenītartilērijas iekārtas, 213 lidmašīnas, 179 helikopterus, 591 bezpilota lidaparātu, 129 spārnotās raķetes, 2494 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 55 specializētās tehnikas vienības.

Aizvadītājā diennaktī vislielākos zaudējumus Krievijas karaspēks cietis Bahmutas virzienā.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Okupanti Hersonas apgabalā jaundzimušajiem piešķir Krievijas pilsonību

Krievijas okupētajā Hersonas apgabalā bērniem, kas dzimuši pēc 24.februāra, tiek piešķirta Krievijas pilsonība, vēsta Krievijas propagandas izdevums "RIA Novosti".

"Bērni, kas Hersonas apgabalā dzimuši pēc 24.februāra, automātiski saņems Krievijas Federācijas pilsonību," pavēstīja okupācijas administrācijas pārstāvis Kirils Strjemousovs.

Okupanti savas pases arī piešķirs bērniem bāreņiem.

Krievijas okupētajos Ukrainas dienvidos jau 11.jūnijā okupanti sāka Krievijas pasu izsniegšanu iedzīvotājiem.

Eiropas Savienība (ES) neatzīs Hersonas un Zaporižjas apgabalu okupētajā daļā ukraiņiem izsniegtās Krievijas pases, jau iepriekš brīdināja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

Odesas kara administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Bratčuks iepriekš sacīja, ka Krievijas pases saņēmuši vien 50 cilvēku.

Savukārt Hersonas apgabala padomes vadītāja padomnieks Serhijs Hlaņs paziņoja, ka okupantiem izdevies izsniegt tikai 23 Krievijas pases vietējiem nodevējiem.

Severodoneckā palikuši 10 000 civilistu

Aptuveni 10 000 civilistu iestrēguši Severodoneckā, Ukrainas austrumos, kur sīvas kaujas ar Krievijas armiju turpinās jau vairākas nedēļas, ceturtdien pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

"No 100 000 iedzīvotāju palikuši ir aptuveni 10 000," ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja gubernators. Ukrainas armija "atvaira ienaidnieku, cik vien iespējams".

"Gandrīz četrus mēnešus viņi sapņojuši par Severodoneckas kontrolēšanu, un viņi neskaita upurus," situāciju raksturoja Haidajs.

Krievijas armija "zaudē simtiem karotāju, atrod rezerves un turpina postīt Severodonecku".

Severodonecka ir lielākā pilsēta līdz šim Ukrainas kontrolētajā Luhanskas apgabala daļā, un Krievijas armija pilsētu apšauda ar artilēriju un bombardē jau vairākas nedēļas.

Trīs tilti, kas Severodonecku savienoja ar Ukrainas kontrolēto Lisičansku, ir sagrauti.

Severodoneckas ieņemšana ļautu Krievijas karaspēkam virzīties dziļāk Donbasa reģionā.

Simtiem civilistu patvērušies ķimikāliju rūpnīcā "Azot", liecina Ukrainas varasiestāžu informācija. Krievijas karaspēks pastāvīgi apšauda rūpnīcas teritoriju.

Aktuālā situācija frontē

  •  Ukrainas dienvidos Krievijas karaspēks koncentrējas uz aizsardzības operācijām, gatavojoties iespējamam Ukrainas armijas pretuzbrukumam, vēsta ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW). Ieņemtajā Zaporižjas apgabala daļā Krievijas spēki veic papildu pārgrupēšanos, nostiprinot pozīcijas ar tehniku no Krimas.

  • Ukrainas ģenerālštābs pavēstījis, ka Krievijas karaspēka okupētajā Melitopolē izvērsts radioelektroniskās cīņas komplekss, kas stiprinās aizsardzības spējas Zaporižjā un palīdzēs cīnīties pret partizāniem.

  • ISW vēsta, ka Krievijas spēki turpina saskarties ar grūtībām, lai realizētu savas programmas okupētajās teritorijās. Tā 9. un 11.jūnijā Mariupolē nezināmi ukraiņu partizāni vajājuši Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas darbiniekus. Okupētajā Berdjanskā okupantiem ir grūtības atvērt skolas, jo ukraiņu skolotāji atsakās mācīt skolēnus pēc Krievijas programmām. Tas turpina graut Krievijas centienus konsolidēt administratīvo kontroli pār okupētajām teritorijām un kavē iecerēto aneksiju, ziņo ISW.

  • Ukrainā pagājušajā nedēļā pie Harkivas pazuduši divi amerikāņi, kas karoja kopā ar Ukrainas spēkiem, un pastāv bažas, ka viņi nonākuši Krievijas spēku gūstā, paziņojuši viņu radinieki un cīņu biedrs. Pazudušie ir ASV armijas veterāni no Alabamas štata 39 gadus vecais Aleksandrs Džons Roberts Druke un 27 gadus vecais Endijs Tai Ngoks Huins. Viņu vienības seržants sacīja, ka vienība, kas piekomandēta Ukrainas 92.mehanizētajai brigādei, 9.jūnijā iesaistījusies kaujā ar ievērojamiem Krievijas pārspēkiem pie Izbickes ciema, kuras laikā amerikāņi pazuduši. Pēc seržanta teiktā, meklēšanas misijās nekādas mirstīgās atliekas nav atrastas. Nākamajā dienā pēc kaujas Krievijas propagandas kanālā lietotnē "Telegram" tika ziņots, ka pie Harkivas sagūstīti divi amerikāņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu