Video Pievienojies! Rīgas centrā atzīmē Starptautisko asinsdonoru dienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

Šonedēļ visā pasaulē svin Starptautisko asinsdonoru dienu. Pievienojies donoru kustībai un izbaudi īpašu Starptautiskajai asinsdonoru dienai veltītu pasākumu Rīgā, Origo laukumā šodien, 16. jūnijā, no plkst. 15 līdz 19. 

Tiešraide: Starptautiskā asinsdonoru diena Rīgas centrā

Foto: Ielūgums

Latvijā ik gadu asinis ziedo vairāk nekā 50 tūkstoš reižu. Tas nozīmē, ka katru dienu vairākiem simtiem cilvēku ir jāizdara šis nozīmīgais darbs. Un tā arī notiek – tie ir visdažādāko vecumu un profesiju pārstāvji, kuri atrod laiku un nesavtīgi ziedo asinis. Donori ik dienu palīdz ārstiem cīņā par pacientu dzīvībām.

Īpaši svarīgi asins komponentu pārliešana ir cilvēkiem, kuri slimo ar onkohematoloģiskām saslimšanām, tāpat arī nelaimes gadījumos cietušajiem, kuri zaudējuši daudz asiņu. Izšķiroša nozīme donoru palīdzībai ir arī dzemdību laikā, ja pēkšņi sākas asiņošana, tāpat asins rezerves ir nepieciešamas jebkurā slimnīcā, kur veic ķirurģiskas manipulācijas.

Galvenais priekšnoteikums, lai varētu ziedot asinis, - ir jājūtas veselam un jābūt labā noskaņojumā. Būtiski pirms asins ziedošanas ir izgulēties un atpūsties, noteikti jāpaēd viegla maltīte un pastiprināti jādzer ūdens.

Lai garantētu asins komponentu drošību un gādātu par donora labsajūtu, ziedošanas vietā jāatbild uz virkni jautājumu, ko pēc tam pārrunā ar ārstu. Ja viss ir kārtībā, tad seko asins ziedošanas procedūra, kas neaizņem vairāk par 10 minūtēm.

Jautājumu gadījumā Valsts asinsdonoru centrs aicina pirms ziedošanas sazvanīties ar ārstu pa bezmaksas tālruni 80 000 003, lai izrunātu visus ar veselību un asins ziedošanu neskaidros jautājumus un pārliecinātos, vai drīkst ziedot asinis.

Pirms ziedošanas jāņem vērā:

  • pēc ērces koduma jānogaida mēnesi, lai varētu ziedot asinis;
  • ja esi atgriezies no valsts, kurā pastāv paaugstināts risks saslimt ar kādu no infekcijas slimībām, jānogaida 21 diena līdz 6 mēneši pirms ziedošanas (endēmisko valstu saraksts atrodams donors.lv);
  • zināms laiks jānogaida pēc dažādām stomatoloģiskām manipulācijām (precizēt var donors.lv);
  • pēc tetovējumu, arī permanentā grima un pīrsinga izveides jānogaida četrus mēnešus.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu