ZZS Kučinska vietā uz Nacionālās drošības komisiju virza Dūklavu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ceturtdien, 16. jūnijā, Nacionālās drošības komisijā deputāta Māra Kučinska (LP) vietā virza Jāņa Dūklava (ZZS) kandidatūru darbam komisijā.

Saeima šodien arī atbalstīja Kučinska atsaukšanu no NDK un Dūklava ievēlēšanu šajā komisijā.

Kučinskis līdz šim bija NDK priekšsēdētājs. Politiķis iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka rēķinās, ka viņam nāksies atstāt NDK vadītāja amatu un aiziet no komisijas.

Kučinskis un viņa pārstāvētā Liepājas partija (LP) un Latvijas Zaļo partija (LZP) nolēmusi pārtraukt attiecības ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), lai kopā ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA) un Ulda Pīlēna topošo biedrību nolēmuši veidot jauno politisko platformu uz 14.Saeimas vēlēšanām.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis, vaicāts par deputātu Kučinska, Edgara Tavara (LZP) un Raimonda Bergmaņa (LZP) turpmāko dalību frakcijā, aģentūrai LETA atbildēja, ka tad, kad oficiāli būs tapusi minēto politisko spēku veidotā platforma, visdrīzāk, katram pusei "būs jāiet savs ceļš".

Deputāts Māris Kučinskis ceturtdien paziņoja, ka ir skaidrs, ka viņš tiek atcelts no Saeimas drošības komisijas vadītāja amata, un reizē viņš pamet arī ZZS frakciju Saeimā.

Savukārt ZZS līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Armands Krauze norādīja, ka vēl pirms Kučinska izplatītā paziņojuma ZZS jau šorīt nolēma Kučinski, Edgaru Tavaru (LZP) un Raimondu Bergmani (LZP) izslēgt no frakcijas.

Krauze arī norādīja, ka atbilstoši Saeimas pieņemtajam regulējumam NDK var strādāt tikai frakcijai piederoši deputāti, tāpēc Kučinskis vairs nevarēja palikt strādāt komisijā.

ZZS frakcijas lēmumu Kučinskis vērtē kā saprotamu un politiski motivētu. Kā min deputāts, pārmaiņas viņu nav pārsteigušas. Kučinskis ar tām rēķinājies, kad Liepājas partija publiski paziņoja, ka nesadarbosies ar ZZS, ja tās partneris būs partija "Latvijai un Ventspilij" ar tās līderi Aivaru Lembergu priekšgalā.

"Visam ir savas robežas, un Latvijas drošības jautājumos nevar būt nekādu kompromisu. Lembergs šīs robežas pārkāpa. Diemžēl ne pirmo reizi.

Ja aizkulišu spēlētājs manipulē ar veselu frakciju un dzīvo ar pārliecību, ka citādi domājošie traucē viņam realizēt savus mērķus, tad demokrātija zaudē savu jēgu," savu viedokli pauda Kučinskis.

Politiķis izteica pateicību saviem kolēģiem Nacionālās drošības komisijā, minot, ka ir izdevies konsekventi aizstāvēt Latvijas nacionālās drošības intereses. "Par spīti ideoloģiskajām atšķirībām, mūsu kopējais mērķis palika skaidrs - Latvija ir un paliek kā demokrātiska Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts."

Kučinskis arī aicināja Nacionālās drošības komisijas un Saeimas deputātus būt modriem, norādot, ka izpratne par valsts drošību mēdz būt trausla. "Populistiski prātojumi un vienkāršota situācijas skaidrošana neizbēgami rada riskus. Tie nav pieļaujami," atzīmēja deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu