Faktomāts Vai Ķīna tiešām uztvēra signālus no citplanētiešiem?

Rolands Virks
, TVNET Planēta | KLIK Apkārt pasaulei redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pagājušajā nedēļā lielāko pasaules mediju virsrakstus pāršalca neticamais un ilgi gaidītais – Ķīna uztvērusi signālus no ārpuszemes civilizācijas. Gards kumoss klikšķu medniekiem, bet mēreni rūgta vilšanās lasītājiem.

Tātad, pagājušajā nedēļā Ķīnas Zinātņu ministrijas oficiālajā zinātnes un tehnoloģiju izdevumā “The Science and Technology Daily” citēts zinātnieks un citplanētiešu mednieks Džans Tundzje, kurš vēsta, ka Pekinas universitātes pētnieku komanda - kuras daļa viņš ir - identificējusi divus aizdomīgu signālu kopumus 2020. gadā un vienu šogad. Abus signālu kopumus izdevies uztvert ar milzu radio teleskopu “FAST”. Tas debesīs meklē noteiktus signālus, kas varētu būt radīti mākslīgi. Teleskopa jutīgais aprīkojums spēj uztvert radiosignālus kosmosā un nošķirt tos no citiem fona trokšņiem.

Saprotams, ka medijos Tundzjes izteikumi tūliņ tika interpretēti kā paziņojums par to, ka ar mums beidzot sazinājušies citplanētieši, kaut arī Tundzje uzreiz skaidri saka, ka pastāv liela iespēja, ka šie signāli ir vienkārši radio traucējumi.

Pēc tam, kad baumas par to jau bija pārņēmušas visu pasauli, stāsts no Ķīnas medija tika dzēsts.

Ja ne gluži viltus ziņa, tad no mušas pamatīgi uzpūsts zilonis bija apceļojis pasaules medijus, kamēr pats baumu vaininieks to klusītēm no savas platformas jau bija izdzēsis. Jā, arī es pats, izdevumā “Live Science” ieraugot ziņu, ka Ķīna uztvērusi signālus no citplanētiešiem, salecos krēslā un kāri uzklikšķināju uz raksta, kas šos visai “interesantos” laikus solīja padarīt vēl “interesantākus”.

Radioteleskops "FAST"
Radioteleskops "FAST" Foto: SIPA/Scanpix

“Visticamāk, radio traucējumi, bet var gadīties, ka citplanētieši,” aptuveni tāds bija raksta kodols. Nē, nu melots jau nav. Vienmēr pastāv iespēja. Pastāv taču neliela iespēja, ka es šodien loterijā laimēšu miljards eiro. Pat tad, ja nenopirkšu loterijas biļeti. Vējš pa logu, piemēram, iepūtīs to. Pastāv taču iespēja.

Lai nu kā, zinātnes izdevumā “Space” komentāru sniedz astronoms un ārpuszemes dzīvības okšķeris Dens Vertimers.

“Šie signāli ir radio traucējumi; tie radušies Zemes iedzīvotāju radio piesārņojuma dēļ, nevis no citplanētiešiem. Tehniskais termins ir radiofrekvences traucējumi. Tie var rasties no mobilajiem tālruņiem, televīzijas antenām, radariem, satelītiem, kā arī no elektroniskajām ierīcēm un datoriem, kas atrodas observatorijas tuvumā,” skaidroja Vertimers.

Tālāk viņš arī pastāsta, ka visi līdz šim saņemtie it kā citplanētiešu signāli beigu beigās izrādījušies mūsu pašu. Mēs paši esam citplanētieši.

Tiesa, nākotne nes lielas cerības īsto citplanētiešu meklēšanā, jo citplanētiešu mednieki plāno savu darbu veikt no Mēness tālās puses, kur Zemes radio piesārņojums netraucēs. Lūk, tad gan varam gaidīt brīnumus.

Protams, kā jau rakstīju, joprojām pastāv iespēja, ka Ķīnas astronomiem ir taisnība, un šie signāli tiešām nāk no citplanētiešiem. Vienmēr pastāv iespēja. Tad gan visi kodīs pirkstos un teiks – vajadzēja ticēt tiem medijiem. Savukārt zinātnieki tikmēr domās, kādu signālu citplanētiešiem aizsūtīt pretī, lai nākamreiz mediju virsrakstus nepāršalktu tādi virsraksti kā, piemēram, “Zemei tuvojas naidīgi noskaņotu citplanētiešu armāda”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu