Pabriks aicina ASV līdzdarboties NATO paplašinātājā kaujas grupas stiprināšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aicinājis ASV piedalīties Latvijā bāzētās NATO paplašinātās kaujas grupas stiprināšanā, pārveidojot to par brigādes līmeņa vienību ar atbilstošām kaujas atbalsta spējām, informēja Aizsardzības ministrijā.

Pabriks kopā ar Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīdu Anušausku un Igaunijas aizsardzības ministru Kalli Lānetu piektdien Briselē ticies ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu, lai pārrunātu NATO samitā Madridē gaidāmos lēmumus.

Visi ministri bijuši vienisprātis, ka Madrides samits ir vēsturiska iespēja būtiski stiprināt kopējās aizsardzības spējas.

Ostins apliecinājis, ka ASV ļoti nopietni uztver NATO 5. paragrāfa saistības un Latvija, Lietuva un Igaunija var vienmēr rēķināties ar ASV palīdzību.

Pabriks norādīja uz nepieciešamību stiprināt aizsardzības un atturēšanas principus Baltijas valstīs, Latvijas gadījumā balstoties uz esošo sadarbību NATO paplašinātājā kaujas grupā, ko vada Kanāda. Viens no būtiskākajiem posmiem aizsardzības un atturēšanas principu maiņā ir lielākas sabiedroto klātbūtnes nepieciešamība, kas būtu īstenojama uz esošās paplašinātās kaujas grupas bāzes veidojot brigādes līmeņa vienību ar atbilstošām kaujas atbalsta spējām, uzsvēris Pabriks.

Viņš norādījis, ka par šiem jautājumiem ir ciešs dialogs ar paplašinātās kaujas grupas dalībvalstīm, un aicinājis "ASV aktīvi piedalīties šīs ambīcijas īstenošanā".

Jau ziņots, no Pabriks šonedēļ piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē.

Baltijas valstis vēlas panākt lielāku sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs, katrā no tām nodrošinot vismaz brigādes lieluma spēkus līdzšinējā bataljona vietā.

Krievijas nepamatotais uzbrukums Ukrainai ir mainījis drošības situāciju reģionā, tāpēc NATO ir jāpāriet no atturēšanas uz aizsardzības politiku Baltijā ar ļoti praktisku klātbūtni, norādījis Pabriks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu