Aktuālais frontē Krievijas raķešu triecienā Dņepropetrovskas apgabalā iznīcināta naftas bāze

Papildināts plkst.21.40
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: UNIAN

Krievijas okupanti sestdien apšaudījuši Dņepropetrovskas apgabalu. Ienaidnieka raķetes Novomoskovskas apgabalā iznīcināja naftas bāzi. Sākās milzīgs ugunsgrēks, kurā apdegumus guva trīs cilvēki, kas nogādāti slimnīcā, ziņo Dņepropetrovskas apgabala padomes priekšsēdētājs Nikolajs Lukašuks un Dņepropetrovskas apgabala militārās pārvaldes priekšsēdētājs Valentīns Rezņičenko.

„Līdz vakaram mums ir vairāki „raķešu triecieni” Novomoskovskas rajonā. Pēc provizoriskiem datiem, ir upuri un liela mēroga postījumi. Tagad visa informācija tiek precizēta,” sacīja Lukašuks.

Viņš arī atgādināja, ka divi cilvēki tika ievainoti pēcpusdienā Krivojrogā notikušā raķešu uzbrukuma rezultātā. Pēc viņa teiktā, raķetes trāpījušas sociālās infrastruktūras objektā. Tāpat nopostītas divas privātmājas un garāža.

Zelenskis apmeklējis Mikolajivu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis dienvidu pilsētu Mikolajivu, sestdien paziņojis prezidenta birojs. Zelenska birojs publiskoja video, kurā redzams, kā prezidents aplūko karā stipri bojātu daudzdzīvokļu māju un tiekas ar vietējām amatpersonām.

"Tikšanās par svarīgiem novada jautājumiem. Pārrunājām ekonomikas stāvokli, ūdensapgādes atjaunošanu, situāciju lauksaimniecībā. Īpaša uzmanība tika pievērsta draudiem no sauszemes un jūras. Mēs nebeidzam strādāt Ukrainas uzvarai," vietnē "Telegram" paziņoja prezidenta birojs.

Sanāksmē reģiona militārās pavēlniecības pārstāvji ziņoja arī par situāciju kaujas zonā uz sauszemes un Melnajā jūrā. Īpaša uzmanība tika pievērsa atsevišķās karaspēka grupas "Primorje" materiāli tehniskajam nodrošinājumam un vajadzībām.

Prezidents arī pasniedza valsts apbalvojumus par drosmi vairākām vietējām amatpersonām.

Spriežot pēc video, tikšanās notika pagrabā.

Šī ir Zelenska pirmā vizīte Mikolajivā kopš 24.februāra, kad Krievija sāka iebrukumu Ukrainā. Prezidents pilsētā ieradās dienu pēc tam, kad Krievijas karaspēka triecienā Mikolajivā tika nogalināti divi cilvēki un 20 ievainoti.

Prezidents arī apmeklēja karavīrus frontē Mikolajivas apgabalā.

Mikolajiva atrodas aptuveni 100 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Hersonas, ko Krievijas karaspēks ieņēma kara sākumā.

Mikolajiva ir būtiska Ukrainas dienvidu aizsardzībā, jo atrodas ceļā uz stratēģiski svarīgo Melnās jūras pilsētu Odesu.

Ukrainas armija ziņo par kaujas lidmašīnu notriekšanu

Ukrainas armija apgalvo, ka tā Doņeckas apgabalā notriekusi Krievijas iznīcinātāju Su-25 un sagūstījusi tā pilotu. Par to ziņo valsts ziņu aģentūra Ukrinform, atsaucoties uz Ukrainas brigādes ierakstu Facebook. Notriekšanai izmantota «Igla» tipa portatīvā pretgaisa aizsardzības sistēma. Tā ir padomju dizaina maza darbības rādiusa zeme-gaiss raķete, kas palaista no pleca. Pilots guvis traumas, vēsta Ukrinform.

Ciematos pie Severodoneckas turpinās smagas kaujas

Ciematos pie Severodoneckas turpinās smagas kaujas starp Ukrainas armiju un Krievijas karaspēku, sestdien paziņojis Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

"Tagad vissīvākās cīņas notiek pie Severodoneckas.

Viņi [Krievijas karaspēks] pilnībā nekontrolē pilsētu," ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja gubernators.

"Tuvējos ciematos notiek ļoti smagas cīņas - Toškivkā, Zolotē. Viņi mēģina izlauzties cauri, bet cieš neveiksmi," ziņoja Haidajs.

"Mūsu aizstāvji cīnās pret krieviem visos virzienos. Nesen viņi notrieca lidmašīnu un sagrāba gūstekņus," atklāja Haidajs.

Viņš arī sacīja, ka smagi tiek apšaudīta Ukrainas armijas kontrolētā Lisičanska, kas atrodas pāri upei pretī Severodoneckai.

Haidajs sacīja, ka

Krievijas karaspēks nevar pietuvoties Lisičanskai, tāpēc viņi vienkārši apšauda pilsētu no gaisa.

"Pilsētā ir ļoti bīstami," viņš piebilda.

Haidajs pavēstīja, ka Krievijas karaspēks turpina nodarīt postījumus ķīmijas rūpnīcai "Azot", kas atrodas Severodoneckas pilsētā. Rūpnīcā patvērušies simtiem civiliedzīvotāju.

Haidajs sacīja, ka piektdien rūpnīcā slēpās 568 cilvēki, tai skaitā 38 bērni.

ANO piektdien brīdināja, ka cilvēkiem Severodoneckā arvien grūtāk piekļūt tīram ūdenim un pārtikai.

Krievija atkal mēģina virzīties uz Izjumu

Saskaņā ar Lielbritānijas informāciju, Krievijas militārpersonas pēdējo 48 stundu laikā acīmredzot atkal mēģinājušas virzīties uz dienvidiem no Izjumas pilsētas Austrumukrainā. Krievijas armijas mērķis ir virzīties tālāk Doņeckas apgabalā un no ziemeļiem ielenkt Severodoņeckas pilsētu, tviterī paziņoja Aizsardzības ministrija, atsaucoties uz Lielbritānijas militāro izlūkdienestu.

Krievijas karaspēks Harkivas virzienā cenšas novērst Ukrainas karavīru virzīšanos uz Ukrainas robežu un palielina karavīru skaitu Slovjanskas virzienā, sestdien ziņo Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Lai atjaunotu piegādes pa dzelzceļu Krievijas karaspēks plāno būvēt papildu dzelzceļa atzarus.

Ienaidnieks apšaudījis civilo infrastruktūru Kozačas, Lopanas, Petrivkas, Korobočkines un Prišibas apgabalos.

Volīnijas, Poļesjes un Siverskas virzienos situācija nav daudz mainījusies.

Krievijas raķetes trāpījušas naftas pārstrādes rūpnīcai Poltavā

Acīmredzot vairākas Krievijas raķetes trāpījušas naftas pārstrādes rūpnīcai Poltavas rajonā. Gubernators Dmitro Luņins sacīja, ka naktī uz vietējo naftas pārstrādes rūpnīcu tika izšautas sešas līdz astoņas raķetes. Paredzams, ka naftas pārstrādes rūpnīca atsāks darboties tikai gada beigās.

Ukrainas ģenerālštābs lēš Krievijas zaudējumus

Saskaņā ar Ukrainas datiem, Ukrainas karā kritušo Krievijas karavīru skaits pieaudzis līdz 33 350.

Tāpat pēc Ģenerālštāba datiem, kopš Krievijas uzbrukuma valstij 24.februārī ir iznīcināti 1465 Krievijas tanki un 739 artilērijas sistēmas. Nogrimušo kuģu skaits pieaudzis līdz 14, bet lidmašīnu un helikopteru - līdz 396.

Stāvoklis Ukrainas frontē

Slovjanskas virzienā ienaidnieks papildina savas vienības un uzbrūk, kaujas turpinās. Krievijas karaspēks ar artilēriju sistemātiski apšaudījis Dibrivnes, Dolinas, Krasnopilas, Grušuvahas un Adamivkas apgabalus.

Doneckas virzienā ienaidnieks turpina koncentrēt savas aktivitātes Severodoneckas un Bahmutas virzienos.

Limanas virzienā ienaidnieks aktīvas darbības nav veicis.

Severodoneckas virzienā ienaidnieks turpina ar artilēriju un raķešu palaidējiem apšaudīt Ukrainas armijas pozīcijas un civilo infrastruktūru netālu no Lisičanskas, Metiolkino, Ustinivkas un Voronoves.

Severodoneckas kauja turpinās. Lai uzlabotu savu taktisko situāciju, ienaidnieka vienības mēģināja veikt uzbrukuma operācijas ārpus pilsētas, taču tas neizdevās.

Bahmutas virzienā Krievijas karaspēks ar artilēriju apšaudījis Ukrainas armijas pozīcijas un civilo infrastruktūru Zolotes, Spirnes, Berestoves, Soledaras, Klinoves un Troickes apgabalos.

Ukrainas armija nodarījusi zaudējumus Krievijas karaspēkam netālu no Hirskes, Berestoves un Kodemi. Ienaidnieks pēc nesekmīgiem uzbrukumiem atkāpies.

Avdijivkas, Kurahoves, Novopavlivskas un Zaporižjas virzienos ienaidnieks neveica aktīvu karadarbību.

Krievijas karaspēks apšaudījis civilās infrastruktūras objektus Kamjankā, Avdijivkā, Opitnā, Volodimirivkā, Novosilkā un Ščerbaki.

Dienvidbugas virzienā ienaidnieks apšaudījis vairākas apdzīvotas vietas un cenšas nostiprināt savas pozīcijas.

Viens no mērķiem ir mēģinājums atdalīt Ukrainu no Rietumu palīdzības.

Karā Ukrainā nogalināti jau 323 bērni

Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 323 bērni, bet 583 guvuši dažādus ievainojumus, sestdien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Krievu uzbrukumos Doneckas apgabalā nogalināts vai ievainots 301 bērns, Harkivas apgabalā - 170, Kijivas apgabalā - 116, Černihivas apgabalā - 68, Luhanskas apgabalā - 54, Hersonas apgabalā - 52, Mikolajivas apgabalā - 48, Zaporižjas apgabalā - 30, Sumu apgabalā - 17.

Ukrainas varasiestādes informē, ka bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi 2028 mācību iestādēm, no kurām 209 pilnībā sagrautas.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši pagaidām okupētās teritorijas.

Ukrainā jāatmīnē 270 000 kvadrātkilometru

Ukrainā tagad būtu jāatmīnē 270 000 kvadrātkilometru liela platība, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs Deniss Monastirskis.

"Ja runājam par kvantitāti, (..) ir jāatmīnē aptuveni 270 000 kvadrātkilometru, ieskaitot okupētās teritorijas," paziņoja ministrs.

Vienkārši sakot, jāatmīnē ceļš starp apdzīvotām vietām, apdzīvotās vietas un teritorijas ap apdzīvotām vietām. Pilnīga atmīnēšana, kas ietver ceļus, meža joslas un ūdenskrātuves prasīs gadus, sacīja Monastirskis.

Viņš atklāja, ka Iekšlietu ministrija virza avārijas dienesta apakšvienības gada laikā veikt primāro operatīvo atmīnēšanu.

Ministrs brīdināja, ka mīnu dēļ lielākajā daļā ūdenstilpņu Kijivas, Harkivas, Sumi un Čerņihivas apgabalos nav droši peldēties.

Foto: Ukraina 10.-14.jūnijs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu