Aicina atsaukties brīvprātīgos darbam Ukrainas bēgļu atbalsta punktā Rīgas autoostā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Aleksandrs Morozovs/Facebook

Nevalstiskā jauniešu organizācija Young Folks LV lūdz atsaukties brīvprātīgos, kuri varētu piedalīties Rīgas autoostā izvietotā Ukrainas bēgļu atbalsta un palīdzības punkta darbības nodrošināšanā. Palīdzības punkts darbojas katru dienu no 08.00 līdz 0.00, taču trūkst palīgu, TVNET informēja organizācijas Young Folks LV vadītājs Aleksandrs Morozovs.

Palīdzības punktam ir nepieciešamas arī sausās pārtikas pakas, ūdens, ātri pagatavojamās zupas, nūdeles, cepumi mazos iepakojumos, vienreizlietojamās glāzes, čemodāni un somas bēgļiem. Nepieciešama fasēta dzīvnieku barība.

"Pēc organizācijas "Mariupoles draugi” lūguma mēs Rīgas autoostā sākām palīdzības sniegšanu bēgļiem jau 8. maijā, bet drīz vien sapratām, ka bēgļu, kas vēlas tranzītā nokļūt uz Eiropu, plūsma ir ļoti liela - katru dienu Rīgas autoostā ierodas ap 150-200 bēgļu. Ņemot vērā, ka viņi nepaliek Rīgā bēgļu statusā un nereģistrējas, tad viņi ir atstāti novārtā, turklāt daudzi no viņiem ceļo ar maziem bērniem. Maija beigām mēs ar Rīgas autoostas administrāciju saskaņojām bēgļu palīdzības punkta atvēršanu autoostas ēkā un uzsākām pastāvīgu darbu uz brīvprātības principa," stāsta Aleksandrs Morozovs.

Jauniešu organizācijas vadītājs stāsta, ka bēgļi šobrīd galvenokārt brauc no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām. Sākotnēji viņi nokļūst Krievijā, bet vēlāk, izkļūstot cauri Krievijas filtrācijas nometnēm, cenšas aizbraukt uz ārzemēm - turp, kur viņiem ir kādi paziņas vai tuvinieki. "Cilvēki, kuri bombardēšanas laikā atradās pagrabos, zaudēja tuviniekus, redzēja nāvi un vardarbību pavisam tuvu, stāsta šausmīgus stāstus. Viņi zaudēja visu, un daudzi no viņiem atrodas stresa stāvoklī,"  saka Morozovs, aicinot arī

psihologus un psihoterapeitus sniegt brīvprātīgu palīdzību bēgļiem - kaut vai telefoniski.

Tāpat psiholoģiskais atbalsts ir nepieciešams arī pašiem brīvprātīgajiem - lai viņi zinātu, kā izturēties pret cilvēkiem šādā stāvoklī.

Organizācija Young Folks LV nodrošina palīdzības punkta darbību trijās maiņās, pieteikumus brīvprātīgā darba veikšanai ir aizpildījuši jau teju 80 cilvēku. Bēgļiem ir nepieciešama visdažādākā palīdzība. Daudzi no viņiem brauc uz Liepāju - ar prāmi uz Vāciju, kas bēgļiem ir pieejams bez maksas. Mēs noformējam biļetes, palīdzam ar pārtiku un naktsmājām Rīgā. Ja cilvēkam pavisam nav naudas, mēs cenšamies samaksāt par hosteli no Young Folks LV budžeta. Maksājam arī par ēdināšanu, bet mūsu iespējas ir ierobežotas, tāpēc ļoti gaidām sabiedriskās ēdināšanas nozares pārstāvjus - iespējams, kādam ir iespēja nodrošināt bezmaksas ēdināšanu centrā vai sagādāt iepakotu ēdienu uz autoostu. Tāpat, ja cilvēkiem ir iespēja nodrošināt īslaicīgai naktsmītnei bēgļiem istabu vai dzīvokli netālu no Rīgas centra, mēs ļoti priecātos par to," atzīmē Aleksandrs Morozovs.

Young Folks LV brīvprātīgo darbs neaprobežojas vien ar autoostu. Brīvprātīgo koordinēšanas grupa darbojas arī Liepājā, kur bēgļiem, jo īpaši, gados vecākiem cilvēkiem un personām ar invaliditāti, tiek sniegta palīdzība nokļūšanā līdz prāmim. Tāpat arī ir izveidots čats ar bēgļiem, kuri jau ir pārcēlušies uz Vāciju un ir gatavi palīdzēt, sniedzot informāciju jauniem bēgļiem, kas dodas tranzītā caur Rīgu.

Šobrīd autoostā bēgļiem palīdz aptuveni 10 cilvēki dienā - galvenokārt no pašas organizācijas, bet gaida arī citus, ar organizāciju nesaistītus brīvprātīgos, pietiek vien aizpildīt anketu un norādīt laiku, kurā cilvēks ir gatavs palīdzēt bēgļiem.

Var atnākt arī uz 1-2 stundām - jebkura palīdzība ir vērtīga,

uzsver jauniešu organizācija Young Folks LV.

Anketa brīvprātīgajiem pieejama šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu