Foto Kalsnavas arborētumā zied iespaidīgā peoniju kolekcija

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Peonijas Latvijas valsts mežu (LVM) Kalsnavas arborētumā
Peonijas Latvijas valsts mežu (LVM) Kalsnavas arborētumā Foto: Māris Stiprais

Pilnā sparā dārzos pašlaik zied peonijas, un arī Latvijas valsts mežu (LVM) Kalsnavas arborētumā tās uzplaukušas kā krāšņas kupenas. Jūnijā šeit var aplūkot vismaz 300 dažādu šķirņu peonijas, kas priecē ne tikai ar krāsu dažādību, bet arī patīkamo aromātu.

Kā liecina informācija LVM mājaslapā, Kalsnavas arborētums ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot vairāk kā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus. Arborētumā aug burvju lazdas, tulpjukoki, parūkkoki, čūskegles un vēl daudzi brīnumi – koku, krūmu un liānu iespaidīgā kolekcija tiek papildināta katru gadu. Reto koku dārzu var skatīt arī no augšas, pakāpjoties 25 metrus augstajā koka skatu tornī.

Savukārt peonijas Kalsnavas arborētumā aug jau 16 gadus. Peoniju kolekcijas pirmsākumi meklējami 2006. gadā, kad arborētumā notika Puķu draugu saiets. Ideju par peonijām "piespēlēja" toreizējais žurnāla "Dārzs un Drava" redaktors un peoniju karalis Aldonis Vēriņš, un jau tagad, pateicoties tai - arborētumā ik gadu plaukst krāšņie peoniju ziedi. 

Šeit vienkopus kolekcijā apskatāmas ne tikai jaunākas peoniju šķirnes, bet arī tādas, kuras ir pat 150 gadus vecas. Turklāt - ik gadu kolekcija tiek papildināta arī ar jaunām šķirnēm.

Peoniju ziedēšanas laiku iemūžinājis arī fotogrāfs Māris Stiprais, kurš labprāt ar bildēm padalījās arī ar portāla TVNET lasītājiem. Kā izskatās peoniju ziedonī - lūko galerijā zemāk!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu