Zirnekļa tīklos sapinies ne tikai rīts, bet arī mikroplastmasa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zirnekļa tīkls
Zirnekļa tīkls Foto: Unsplash

Ja pastāv kāda vieta pasaulē, kur nevar atrast mikroplastmasu, tad mums vismaz pagaidām tā nav zināma. Piesārņojums atrasts gan okeānu dzīlēs, gan pasaules augstākajās virsotnēs, nemaz nerunājot par dzīvnieku un cilvēku organismu.

Tas gan nav nekāds pārsteigums, Mikroplastmasas fragmenti var pārvietoties pa gaisu un “peldēt” Zemes atmosfērā līdz brīdim, kad kaut kas tos aptur.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science of the Total Environment”, pētnieki izmantoja visai atjautīgu metodi, kā izsekot šo gaisa piesārņojuma fenomenu, proti – zirnekļa tīklus.

“Zirnekļi ir sastopami visā pasaulē, to skaitā arī pilsētās. To lipīgie tīkli ir ir ideāls slazds daudzām lietām, kas lido pa gaisu,” stāstīja pētniece Barbara Šolca-Betčere.

Lipīgie zirnekļa tīkli varētu būt visai nepatīkami, ja tev gadījies tiem nejauši iziet cauri, tomēr izrādās, ka tie lieti noder pilsētas atmosfēras piesārņojuma mērīšanā.

Eksperimentā pētnieki no Vācijas pilsētas Oldenburgas autobusa pieturām savāca zirnekļa tīklus, kas atradās aptuveni divus metrus virs zemes, un laboratorijā tos izanalizēja.

“Visi zirnekļa tīkli bija piesārņoti ar mikroplastmasu,” teica viena no pētījuma autorēm Izabella Grosmane.

Pētījumā vēstīts, ka mikroplastmasas piesārņojums zirnekļa tīklos var pārsniegt pat 10 procentus tā svara. Piesārņojumu veido dažādi mikroplastmasas veidi.

Kā mikroplastama ietekmē mūsu veselību, pagaidām vēl nav īsti zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu