Lietuva turpina cīnīties ar kiberuzbrukumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Hakeris. Ilustratīvs attēls.
Hakeris. Ilustratīvs attēls. Foto: KACPER PEMPEL

Otrdien turpinās kiberuzbrukumi pret Lietuvas valsts institūcijām un uzņēmumiem, tomēr tie ir mazāki nekā pirmdien piedzīvotie, ziņu aģentūrai BNS apstiprināja Nacionālā kiberdrošības centra (NKSC) pagaidu vadītājs Jonass Skardinsks.

"Kopējais skarto institūciju skaits ir mazāks nekā vakar. Es nevaru salīdzināt uzbrukumu intensitāti, tomēr domāju, ka kopējie centieni aizsargāt vietnes ir palīdzējuši, un, spriežot pēc publiski pieejamas informācijas, tagad vēršanās notiek pret privātiem uzņēmumiem," viņš stāstīja.

Kā teica NKSC vadītāja pienākumu izpildītājs, otrdienas rītā piekļuves atteices uzbrukumi jeb DDoS vērsti pret valsts kontrolēto Klaipēdas ostu un Reģistru centru. To vietņu darbība uz brīdi bijusi traucēta.

Tāpat mazāki uzbrukumi vērsti pret Viļņas pašvaldības, Lietuvas tiesu, bankas "Šiauliu bankas", informācijas tehnoloģiju kompānijas "Baltneta" mājaslapām, kā arī ziņu vietni "15min.lt", valsts uzņēmumu "Regitra" un taksometru platformu "eTAKSI".

Pirmdien kiberuzbrukumu piedzīvoja Valsts nodokļu inspekcija, sacīja Skardinsks, piebilstot, ka tās sistēmas traucējumi vairāk saistīti ar citām problēmām, nevis hakeru uzbrukumiem.

Skardinsks apstiprināja, ka kiberuzbrukums vērsts arī pret NKSC vietni, bet institūcija spējusi to atvairīt.

Kopš pagājušās nedēļas NKSC kiberdrošības eksperti Lietuvā reģistrējuši astoņus plašākus vai ilgākus uzbrukumus.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā kiberuzbrukumos visvairāk cieta Lietuvas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora "Litgrid" un Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" vietņu pakalpojumi, bet pirmdienas uzbrukumos visvairāk cietusi Valsts nodokļu inspekcija un telekomunikāciju centra tīkli, kā arī ziņu vietne "Delfi".

NKSC vadītājs norādīja, ka institūcijām vairāk nodarīts reputācijas kaitējums, bet uzņēmumi varētu būt cietuši arī finansiālus zaudējumus.

Atbildību par plašo kiberuzbrukumu uzņēmies grupējums "Killnet", kas turpina vietnē "Telegram" publicēt informāciju par plānotiem un īstenotiem piekļuves atteices uzbrukumiem jeb DDoS. Kiberuzbrukumu pasaulē grupējums ar tādu nosaukumu tiek saistīts ar Krieviju.

"Killnet" uzbrukumus pamatoja ar atriebību par Lietuvas pirms pusotras nedēļas ieviestajiem ierobežojumiem tranzītam uz Kaļiņingradas apgabalu.

Pēc Eiropas Savienības sankciju stāšanās spēkā Lietuva ir ierobežojusi tērauda un melnā metāla, kā arī dažu citu preču grupu tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu