Lielbritānija atvēl militārajai palīdzībai Ukrainai vēl miljardu mārciņu; Itālija piegādās smagos ieročus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānija trešdien solīja palielināt militāro palīdzību Ukrainai par 1 miljardu britu mārciņu (1,16 miljardiem eiro), lai palīdzētu tai atvairīt Krievijas iebrukumu.

Jaunie līdzekļi palielinās Lielbritānijas militāro atbalstu Kijivai kopš kara sākuma 24.februārī līdz 2,3 miljardiem mārciņu (2,67 miljardiem eiro).

Jaunā palīdzības pakete ietver "sarežģītas pretgaisa aizsardzības sistēmas, bezpilota lidaparātus, inovatīvu jaunu elektroniskās karadarbības aprīkojumu un tūkstošiem karavīra komplektu Ukrainas karavīriem," teikts Dauningstrītas paziņojumā.

Tas būs "pirmais solis", lai ļautu Ukrainai no "drosmīgas aizsardzības" centieniem pāriet uz ''uzbrukuma operāciju rīkošanu" savas teritorijas atgūšanai.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka Krievijas uzbrukumi Ukrainai ir "aizvien barbariskāki", jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins "nespēj gūt viņa gaidītos un cerētos panākumus un šī kara veltīgums kļūst skaidrs visiem".

"Lielbritānijas ieroči, aprīkojums un apmācība pārveido Ukrainas aizsardzību pret šo uzbrukumu," sacīja Džonsons. "Un mēs turpināsim pamatīgi atbalstīt ukraiņu tautu, lai nodrošinātu Putina neveiksmi Ukrainā."

Lielbritānija bija viena no pirmajām valstīm, kas piešķīra Ukrainai letālu militāro palīdzību atbildei uz Krievijas iebrukumu. Lielbritānija arī iesaistījusies Ukrainas karavīru apmācīšanā.

Nīderlandes premjers: Itālija piegādās smagos ieročus Ukrainai

Itālija piegādās Ukrainai smagos ieročus, līdzīgus haubicēm, kuras Ukrainai sūta Vācija un Nīderlande, trešdien NATO Madrides samita kuluāros paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, runājot ar izdevuma "Politico" korespondentu un aicinot citas NATO valstis kāpināt ieroču piegādes Ukrainai.

Mūsdienīga artilērijas aprīkojuma nosūtīšana ievērojami palielinātu Itālijas militāro atbalstu Ukrainai, tomēr Roma vēl nav apstiprinājusi, ka tas notiks.

Rite sacīja, ka viņa "lielās bažas šobrīd" ir par "grūto" militāro situāciju Ukrainas austrumos, kur Krievijas spēki pēdējās nedēļās ir lēni, bet pastāvīgi virzījušies uz priekšu. "Ir neiedomājam svarīgi, lai Ukraina tiktu apgādāta ar pietiekamām smago ieroču sistēmām," piebilda Rite.

Viņš sacīja, ka Vācija un Nīderlande jau ir paziņojušas par vēl sešu pašgājējhaubiču "Panzerhaubitze 2000" nosūtīšanu Ukrainai papildus 12 šādām haubicēm, kuras abas valstis piegādāja pagājušonedēļ.

Viņš atzina, ka Nīderlandei nav daudz smago ieroču, kurus tā varētu nosūtīt Ukrainai, bet uzsvēra, ka "arī Itālija ir nolēmusi dot savu ieguldījumu".

Atbildot uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka arī Itālija nosūtīs Vācijā ražotās "Panzerhaubitze 2000", kuras ir Itālijas armijas arsenālā, Rite sacīja, ka tas vēl nav skaidrs. "Viņi (itāļi) ir teikuši, ka papildus tam, ko dara Nīderlande un Vācija, viņi piegādās līdzīgu aprīkojumu," piebilda Rite.

Itālijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis atteicās komentēt Rites izteikumus, bet paskaidroja, ka Ukrainai paredzētā bruņojuma saraksts ir slepens.

Rite arī kritizēja citas NATO valstis, ka tās nesūta pietiekami daudz smago ieroču Ukrainai, bet nenosauca šīs valstis vārdā.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka trešdien NATO samitā sacīja, ka sešas papildu haubices "Panzerhaubitze 2000" var tikt nosūtītas "nekavējoties", jo Ukrainas karavīri jau ir apmācīti tas lietot.

Itālijas Senāts pagājušonedēļ ar balsu vairākumu pieņēma rezolūciju ar aicinājumu turpināt palīdzību Ukrainai tās karā ar Krieviju, noraidot koalīcijā esošās partijas "Piecu zvaigžņu kustība" (M5S) vadības mēģinājumus apturēt ieroču piegādes Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu