Marsa zondes vēja sensoru pabojājis vējš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Negaidīti spēcīgi vēji uz Sarkanās planētas pamatīgi skāruši zondes “Perseverance” laikapstākļu novērošanas staciju, pabojājot vienu no vēja sensoriem. Tiesa, tas joprojām darbojas.

Marsa zonde “Perseverance” uz Sarkanās planētas nolaidās 2021. gada februārī, līdzi sev nesot dažādus zinātniskos instrumentus, to skaitā laikapstākļu novērošanas staciju. Instruments sastāv no diviem vēja sensoriem, kas mēra vēja ātrumu un virzienu, kā arī citiem sensoriem, kas palīdz izmērīt Marsa atmosfēras mitrumu, radiāciju un temperatūru.

Nu vienu no instrumenta sensoriem pabojājis vēja nests akmentiņš, tomēr tas joprojām darbojas, vēstīts izdevumā “Space”.

“Pašlaik sensora darbība ir ierobežota, tomēr tas joprojām uzrāda ātruma un virziena vienības,” komentēja zinātnieks Rodrigess Manfredi.

Kā jau visi zondes instrumenti, arī vēja sensori tika veidoti, ņemot vērā Marsa skarbos laikapstākļus, tomēr visam ir savi ierobežojumi. Šajā gadījumā sensors nespēja pilnībā turēties pretī negaidīti spēcīgajam vējam un tā nestajam olim.

Zinātnieki smej, ka ir ironiski, ka vēja sensoru samaitājis vējš jeb tieši tas, ko zinātnieki vēlējās pētīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu