Saules aptumsums no vēl nebijuša skatupunkta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/SDO/AIA/LMSAL

NASA Saules Dinamikas observatorija (SDO) no sava unikālā skatupunkta kosmosā iemūžinājusi brīdi, kad Mēness aptumšo Sauli.

“Aptumsuma maksimālajā fāzē Mēness aizklāja 67% Saules, kamēr Mēness kalnus izgaismoja Saules gaisma,” rakstīts vietnē “Space Weather”.

Saules Dinamikas observatorija Sauli vēro lielākoties, lai paredzētu kosmiskos laikapstākļus, kas var ietekmēt Zemi. Pateicoties observatorijai, astronomi var pētīt Saules magnētisko lauku, Saules plankumus un citas aktivitātes, kas norisināsies 11 gadu cikla laikā.

Foto: NASA/SDO/AIA/LMSAL

“”SDO” pēta, kā rodas Saules aktivitāte un veicina kosmiskos laikapstākļus. Kosmosa zondes Saules iekšienes, atmosfēras, magnētiskā lauka un enerģijas atdeves mērījumi palīdz mums labāk saprast zvaigzni, ar kuru kopā mēs dzīvojam,” rakstīja NASA.

Saules observatorija “SDO” kosmosā tika palaista 2010. gada februārī, lai novērotu Sauli. Pēdējā laikā Saules aktivitāte ir ievērojami palielinājusies, turklāt tas noticis neparasti agri ciklā, kas savu maksimumu sasniegs 2025. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu