Aktuālais frontē Okupanti 55 reizes apšauda Sumu apgabalu; Zelenskis pieprasa Rietumiem modernas pretraķešu aizsardzības sistēmas

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas karaspēks otrdien 55 reizes apšaudījis Sumu apgabalu, ievainojot vienu cilvēku un iznīcinot rūpniecības uzņēmumu, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Ziemeļi".

Plkst.4 no rīta tika ziņots par vairāk nekā 25 stobru artilērijas šāviņu sprādzieniem pie Seredina-Budas pilsētas. Šajā apšaudē tika nodarīti postījumi divām privātmājām un elektropārvades līnijai.

Šostkas pilsētā ap plkst.4 no rīta divas raķetes trāpīja rūpniecības uzņēmumam, to iznīcinot. Tika arī ievainots viens cilvēks.

Šaliginas ciemata pašvaldībā ap plkst.5 no rīta tika fiksēti astoņi sprādzieni, bet pēcpusdienā - vēl apmēram 15, kurus izraisīja apšaudes ar reaktīvajām zalvju uguns sistēmām. Vakarā šajā pašvaldībā tika fiksētas vismaz astoņas apšaudes ar mīnmetējiem, kā arī bezpilota lidaparāta nomests šāviņš.

Visas apšaudes tika veiktas no agresorvalsts Krievijas teritorijas.

Krievijas karaspēks otrdien atkal apšaudījis arī Dnipropetrovskas un Mikolajivas apgabalus, bet daļu raķešu notriekuši pretgaisa aizsardzības spēki.

Zelenskis atkārtoti pieprasa Rietumiem modernas pretraķešu aizsardzības sistēmas

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas videouzrunā atkārtoti pieprasījis Rietumiem paātrināt ieroču piegādes, īpaši uzsverot nepieciešamību pēc modernām pretraķešu aizsardzības sistēmām.

Līdz gada beigām pasargāt valsti no Krievijas raķešu triecieniem ir viens no svarīgākajiem Ukrainas valdības uzdevumiem, norādīja Zelenskis.

"Tas ir maksimālais uzdevums mūsu valstij - jau šogad sniegt pamata drošību ukraiņiem, pamataizsardzību pret raķešu triecieniem," sacīja Zelenskis.

"Taču šī uzdevuma izpilde ir atkarīga ne tikai no mums, bet arī no mūsu fundamentālo vajadzību izpratnes no mūsu partneru puses," piebilda prezidents.

Viņš norādīja, ka "teroristu darbībā velti meklēt loģiku" un ka Krievijas armijai ir tikai viens uzdevums - "laupīt cilvēku dzīvības, iebiedēt cilvēkus".

"Tāpēc pat dažas dienas bez gaisa trauksmes šķiet kā terora sastāvdaļa," piebilda Zelenskis.

Karā Ukrainā nogalināti jau 344 bērni

Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 346 bērni, bet vismaz 645 guvuši dažādus ievainojumus, trešdien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Krievu uzbrukumos Doneckas apgabalā nogalināti vai ievainoti 346 bērni, Harkivas apgabalā - 186, Kijivas apgabalā - 116, Černihivas apgabalā - 68, Luhanskas apgabalā - 68, Mikolajivas apgabalā - 53, Hersonas apgabalā - 52 un Zaporižjas apgabalā - 31.

Ukrainas varasiestādes informē, ka bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi 2108 mācību iestādēm, no kurām 215 pilnībā sagrautas.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši pagaidām okupētās teritorijas.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 36 500 karavīrus

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 36 500 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1600 tankus, 3789 bruņutransportierus, 812 lielgabalus, 247 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 107 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 187 helikopterus, 664 bezpilota lidaparātus, 153 spārnotās raķetes, 2648 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 65 specializētās tehnikas vienības.

Vislielākos zaudējumus krievi cietuši Slovjanska un Doneckas virzienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu