Dažās pasaules vietās valda vairāk nekā tūkstoš gadu nebijis sausums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dažās Spānijas un Portugāles teritorijās valda tāds sausums, kāds nav redzēts pēdējos 1200 gadus. Tas viss klimata pārmaiņu dēļ.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Geoscience”, vēstīts, ka Azoru salu augstienei, kas ir augsta spiediena teritorija, ir ievērojama ietekme uz laikapstākļiem un ilgtermiņa klimata modeļiem Eiropas rietumos.

Pētījumā noskaidrots, ka pēdējo gadu laikā šīs augsta spiediena sistēmas pēdējā gadsimta laikā ir dramatiski mainījušās. Turklāt pēdējā tūkstošgadē tās ir bezprecedenta izmaiņas Ziemeļatlantijas klimatā.

Ievērojamas klimata izmaiņas šajā reģionā veidojušās tieši pēdējo 200 gadu laikā, kad sākās industrializācija un pieauga siltumnīcefekta gāzu piesārņojums. 20. gadsimtā līdz ar globālo sasilšanu klimata pārmaiņas uzņēma vēl lielāku ātrumu.

Noskaidrojās arī tas, ka ziemas Vidusjūras rietumu rajonā pēdējo vairāk nekā 100 gadu laikā kļuvušas sausākas.

Azoru salu augsta spiediena reģions 21. gadsimtā turpinās izplesties, jo turpinās pieaugt siltumnīcefekta gāzu līmenis. Rezultātā sausums var ļoti negatīvi ietekmēt ražu šajā reģionā, vēsta "AFP".

Azoru salu augstienes Eiropu “pasargā” no lietus mākoņiem. Tādējādi sausais gaiss lielā daļā Portugāles, Spānijas un Vidusjūras rietumu reģiona izraisa sausas un karstas vasaras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu