Indonēzija G20 ministru sanāksmi sāk ar aicinājumu izbeigt karu Ukrainā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Atklājot G20 ārlietu ministru sanāksmi, kurā piedalās arī Krievijas pārstāvis Sergejs Lavrovs, Indonēzijas ārlietu ministre Retno Marsudi piektdien aicinājis izbeigt karu Ukrainā.

"Mūsu pienākums ir drīzāk, nevis vēlāk izbeigt karu un atrisināt mūsu domstarpības pie sarunu galda, nevis kaujas laukā," uzsvēra Marsudi.

Viņa norādīja, ka pasaule tikai sākusi atgūties no Covid-19 pandēmijas, kad tai jāpieredz jauna krīze - karš Ukrainā.

Globāli karam ir trīskārša ietekme - uz pārtiku, energoresursiem un nodokļu ieņēmumiem, un kā parasti visvairāk cieš jaunattīstības valstis, piebilda Indonēzijas ministre.

Indonēzijai ir draudzīgas attiecības ar ASV, taču vienlaikus tā ir tā dēvēto nepievienojušos valstu kustības iedibinātāja. Lai gan Džakarta aicinājusi izbeigt Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu, tā nav pievienojusies Rietumu centieniem panākt Maskavas politisko un ekonomisko izolāciju.

Indonēzija, kas šogad organizē G20 samitu, piekritusi Lavrova klātbūtnei pirms samita rīkotajā ārlietu ministrijas sanāksmē, taču vienlaikus uzaicinājusi arī Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, kas sanāksmē piedalīsies virtuāli.

Tikmēr Vašingtonas amatpersonas vēsta, ka ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kas arī piedalīsies samitā, atteicies no divpusējās tikšanās ar Lavrovu.

Pēdējā viņu tikšanās notika Ženēvā janvārī, vēl pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma, kas sākās 24.februārī. Šīs tikšanās laikā Blinkens brīdināja Maskavu par nopietnajām sekām, kas tai draud, ja tā uzsāks pilna mēroga karadarbību pret Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu