Pleskavas divīzijas kaujas spēju atjaunošanai būs vajadzīgi vismaz divi gadi (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pie Igaunijas robežas Pleskavā izvietotajai Krievijas gaisa desanta divīzijai būs nepieciešami vismaz divi gadi, lai atjaunotu kaujas spējas, uzskata Igaunijas Republikas Aizsardzības spēki. Uzbrukumā Ukrainai Pleskavas divīzijas vienības cieta smagus zaudējumus, vēsta ziņu portāls ERR.ee

„Krievijas bruņotie spēki Ukrainas teritorijā koncentrēja vienības no visas Krievijas, tajā skaitā no Rietumu militārā apgabala uz robežas ar Somiju un Igauniju. Karadarbībā tika iesaistītas arī Pleskavā izvietotās 76.uzbrukuma divīzijas vienības, kas cieta smagus zaudējumus Kijivas virzienā veiksmīgu Ukrainas aizsardzības darbību rezultātā,” sacīja Igaunijas Aizsardzības spēku Ģenerālštāba pārstāvis Tāvi Karotams.

Pēc viņa teiktā,

pēc 24. februāra no Pleskavas [uz Ukrainu] tika pārvietota lielākā daļa vienību un aprīkojuma.

„Ukrainas aizstāvji ievainoja vai padarīja nekaitīgu ievērojamu skaitu šīs vienības karavīru,” viņš piebilda.

Pleskavas divīzijas uzbrukuma potenciāla atjaunošana būs atkarīga no turpmākās kara gaitas un Krievijas karaspēka ciestajiem zaudējumiem, skaidroja Aizsardzības spēku pārstāvis.

„Tomēr personāla un vienību apmācība vien prasīs vairāk nekā gadu. Vienlaikus ir jāpapildina vienību rezerves, kas ir atkarīgas no militārās rūpniecības iespējām un komponentu pieejamības. Tādēļ ir grūti prognozēt precīzu laiku, kas nepieciešams [uzbrukuma] potenciāla atjaunošanai, taču var pieņemt, ka vienības nebūs pilnā kaujas gatavībā nākamo divu gadu laikā,” sacīja Karotams.

Pleskavas divīzija ir vecākā nepārtraukti strādājošā Krievijas gaisa desanta divīzija, kuras priekštece tika izveidota tālajā 1939. gadā. Divīzija tiek uzskatīta par vienu no Krievijas bruņoto spēku elites vienībām, tā piedalījās abos Čečenijas karos, kā arī iebrukumā Gruzijā un Krievijas militārajās operācijās Sīrijā.

Pleskavas specvienības piedalījās arī asiņainajā protestu apspiešanā Baku un Viļņā 1990. gada janvārī un pirmajā Kalnu Karabahas karā pirms Padomju Savienības sabrukuma.

Pēc Igaunijas militārpersonu teiktā, Pleskavas divīzijas vienības piedalījās arī Krimas aneksijā 2014.gadā un karadarbībā Donbasā.

Divīzijas sastāvā ir trīs gaisa desanta bataljoni, viena artilērijas baterija, pretgaisa aizsardzības baterija, tanku bataljons un vairākas mazākas atbalsta vienības.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu