Faktomāts Vai pie klimata pārmaiņām vainojams nevis cilvēks, bet izmaiņas Zemes orbītā ap Sauli? (4)

Rolands Virks
, TVNET Planēta | KLIK Apkārt pasaulei redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Zeme ir apaļa, cilvēks ir spēris kāju uz Mēness, vakcīnas neliks uz galvas izaugt ragiem, pār pasauli nevalda ķirzakas, pie klimata pārmaiņām esam vainojami mēs, nevis Zemes izmaiņas orbītā ap Sauli. TVNET faktu pārbaudes projekts Faktomāts skaidro, ka NASA paziņojumu par Saules dominējošo ietekmi uz klimatu nekad nav izteikusi un tas nav patiess.

Cilvēkam ir tieksme visu apšaubīt. Nevis kritiski izvērtēt un izpētīt, bet vienkārši apšaubīt. Daudzi cilvēki negrib ticēt, ka pasaulē eksistē lielāki eksperti par viņiem, ka pastāv attiecīgajās jomās zinošāki un izglītotāki ļaudis. Cilvēks ir gatavs apšaubīt pat, teiksim, gravitāciju, sak, gravitācija neeksistē, pie zemes mūs tur kaut kāds lipeklis. Gravitāciju izdomājuši ķirzakcilvēki, lai parastais cilvēks neizdomātu pats no sava prāta aizlidot kosmosā un ieraudzīt, ka kosmosa nemaz nav, ir vien debesu bļoda, ko Dievs uzmauca pasaulei virsū.

Nabaga klimata pārmaiņas tiek apšaubītas vissirsnīgāk. Cilvēks neparko nav gatavs atzīt, ka viņš, piedošanu, ir tā pie*irsis pasauli, ka pat mainās klimats. Tieši tāpēc pirms kāda laika sociālajos tīklos apbrīnojamu popularitāti ieguva it kā NASA paziņojums par to, ka klimata pārmaiņas izraisījušas nevis siltumnīcefekta gāzes, bet gan Zemes izmaiņas orbītā ap Sauli.

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) nepaziņoja, ka klimata pārmaiņas viennozīmīgi izraisa izmaiņas Zemes orbītā ap Sauli. Šī viltus ziņa sociālajos tīklos izplatījās šā gada jūnijā.

Zemes orbītas izmaiņas patiešām notiek. Tas nav nekāds noslēpums. Tās dēvē par Milankoviča cikliem. Tomēr tās nekādā veidā nav saistītas ar klimata pārmaiņām, kas vērojamas pēdējos 100 gados. Vainīga ir industrializācija un cilvēks.

2022. gada 4. jūlijā kāsd “Twitter” lietotājs dalījās ar ierakstu: “NASA paziņojusi, ka CO2 emisijām nav nekāda sakara ar klimata pārmaiņām. Tās izraisījušas Zemes pozīcijas izmaiņas orbītā ap Sauli. Spēles beigas.”

Savukārt kādā 2019. gada bloga ierakstā bija rakstīts: “NASA atzīst, ka klimata pārmaiņas ir nevis izplūdes gāzu un fosilā kurināmā dēļ, bet gan Zemes orbītas izmaiņu ap Sauli dēļ.”

Tie nav vienīgie tāda veida apgalvojumi sociālajos tīklos. Kā jau minēts, šī maldīgā ziņa apskrēja teju visu pasauli. Tiesa, lai cik rūpīgi meklētu šādu NASA paziņojumu, to atrast neizdevās nedz man, nedz viltus ziņu apkarotāju un faktu pārbaudes gigantiem – ziņu aģentūrām “Reuters” un “AFP”.

NASA runasvīrs ziņu aģentūrai “Reuters”, piemēram, atklāja, ka zinātnieki ir vienisprātis, ka pēdējā laika globālā sasilšana ir veidojusies cilvēka aktivitāšu dēļ, kuru rezultātā atmosfērā nonāk liels daudzums siltumnīcefekta gāzu. Pēdējie astoņi gadi ir siltākie, kopš 1880. gadā tika sākti modernie mērījumi.

Milankoviča cikli nav vainojami pie tām klimata pārmaiņām, kuras mēs pieredzam šodien. Lai šie cikli ietekmētu klimatu, ir nepieciešams ilgāks laika posms. Turklāt pēdējos 10 tūkstošos gadu Milankoviča cikli ir fāzē, kurā Zemi sasniegušais Saules siltums samazinās. Likumsakarīgi – tas novestu līdz atdzišanai, nevis sasilšanai. Tas nozīmē, ka pēdējā laikā klimata pārmaiņas ietekmē cits faktors – cilvēks.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu