Linkaits kritizē ATD; uz sabiedriskā transporta problēmām Ogrē un Aizkrauklē varējuši reaģēt laicīgāk (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Autotransporta direkcija (ATD) varēja noreaģēt daudz labāk, agrāk un kvalitatīvāk uz situāciju, kāda sabiedriskā transporta jautājumā radās Ogrē un Aizkrauklē, trešdien, 13. jūlijā, pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (K).

Politiķis šodien informējis koalīcijas partnerus, ka atbildīgajiem ir uzdots šo situāciju nedēļas laikā sakārtot, tāpat doti uzdevumi attiecībā uz pasažieru tiesību nodrošināšanu.

Linkaits atzina, ka sabiedriskā transporta organizēšanas sistēmā ir trūkumi un ka risinājuma rašanā svarīga ir arī vietējo pašvaldību iesaistīšana, ATD aktīvāk sniedzot informāciju pašvaldībām par kādām pārmaiņām sabiedriskā transporta organizēšanā. Ministrs norādīja, ka arī pats ir iesaistījies saziņā ar pašvaldībām.

Linkaits arī uzsvēra, ka šogad plānoto reisu neizpilde ir tikai 0,3%. Satiksmes ministrijā skaidro, ka šo rādītāju negatīvi ietekmēja arī gada sākumā ar Covid-19 saslimušo autobusu vadītāju skaits.

Saeimā iesniegts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un citu opozīcijas deputātu pieprasījums Linkaita atbrīvošanai no amata.

Šodien atbildot uz jautājumu, ko par demisijas pieprasījumu domā pats satiksmes ministrs, viņš pauda, ka demisijas pieprasījums ir opozīcijas tiesība, tomēr viņš ironiski minēja, ka "īpaši novērtē" demisijas pieprasījuma parakstīšanu no Aināra Šlesera partijas "Latvijas pirmajā vietā" pārstāvjiem.

"Īpaši novērtēju, ka arī Šlesera partijas pārstāvji pieprasa satiksmes ministra atbildību par to, ka Šleseram piederošs uzņēmums nespēj savākties un veikt vienu vai otru reisu savlaicīgi," sacīja ministrs. Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka saskata arī savu kā ministra atbildība tajā, lai sistēma darbotos, tāpēc arī koalīcijas partneriem tika izklāstīts, kādi ir tālākie darbības soļi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka viņam ir skaidrs, ka tiešu atbildību par notiekošo nes ATD, tomēr arī ministram ir loma nodrošināt, ka viņa pakļautībā esošā iestāde pilda savus pienākumus.

Premjers atzīmēja, ka Linkaitam ir viņa atbalsts tālākai darbībai, reizē izsakot mudinājumu nodrošināt, ka atbilstošā direkcija pilda savus pienākumus.

Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) norādīja, ka pēc pašvaldību pārstāvju uzklausīšanas koalīcijas sanāksmē atklājies, ka problēmas nav tikai vienā pašvaldībā, bet gan vairākās un, iespējams, pat visā Latvijā. "Tas nav pieņemami, ka cilvēkam ir jāzīlē - atnāks vai neatnāks autobuss, un ir jākavē darbi, un cilvēki nespēj nokļūt no punkta A līdz punktam B. Ir skaidra sistēmas nepilnība, un ka īsti ATD ar savu darbu galā netiek," pauda Vitenbergs, skaidrojot, ka uzlabojumi ir nepieciešami ļoti īsā laikā.

Tikmēr veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sacīja, ka koalīcijas sēdē no satiksmes ministra ir dzirdējis izklāstu par to, kā problēmu risināt.

Tāpat pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) teiktā, situācija dažādās pašvaldībās ar jauno sistēmu ir dažāda, un tas, kas patlaban tiek apspriests, ir pāris ekstremāli gadījumi.

Kā ziņots, ATD uzdots tuvākajā laikā izstrādāt mehānismu, lai vienam pārvadātājam nespējot pilnībā nodrošināt sabiedriskā transporta pārvadājumus ar autobusiem, tiktu piesaistīts rezerves pārvadātājs, trešdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja satiksmes ministrs.

"Liepājas autobusu parks" iepriekš Ogre un Aizkrauklē jūlija sākumā izpildīt visus paredzētos reisus saistībā ar šoferu trūkumu. Savukārt pašlaik, otrdien un trešdien, visi reisi tikuši izpildīti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu