Cīņa par Lielbritānijas premjerministra vakanto krēslu: seši kandidāti izvirzīti nākamajā kārtā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks
Lielbritānijas bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks Foto: HENRY NICHOLLS/REUTERS

Cīņu par Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera amatu un līdz ar to premjerministra krēslu turpinās seši kandidāti, noskaidrojies trešdien, 13. jūlijā, notikušajā toriju parlamenta deputātu pirmajā balsojumā, kurā vislielāko atbalstu guvis bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks.

Balsojuma rezultāti liecina, ka Sunaks, kura atkāpšanās no finanšu ministra amata izraisīja demisiju vilni valdībā, kas galu galā noveda pie Borisa Džonsona paziņojuma par atkāpšanos, saņēmis 88 balsis.

Otrajā vietā ir tirdzniecības politikas ministre Penija Mordonta, kas ieguvusi 67 balsis.

Trešajā vietā ierindojusies ārlietu ministre Liza Trasa, par kuru nobalsojuši 50 deputāti.

Pārējie nākamajā balsošanas kārtā iekļuvušie ir bijusī līdztiesības ministre Kemi Bedenoka ar 40 balsīm, parlamenta ārlietu komitejas priekšsēdētājs Toms Tugendhets ar 37 balsīm un Kroņa tieslietu padomniece Sjūela Breivermena ar 32 balsīm.

Savukārt no cīņas izstājušies jaunais finanšu ministrs Nadims Zahavi un bijušais ārlietu ministrs Džeremijs Hants, kurš 2019.gadā partijas līdera vēlēšanās palika otrajā vietā aiz Džonsona. Viņi saņēmuši mazāk par iekļūšanai nākamajā kārtā nepieciešamajām 30 balsīm.

Gaidāms, ka otrais deputātu balsojums notiks ceturtdien, bet turpmākie - nākamnedēļ.

Deputātu balsojumi turpināsies, līdz būs noskaidroti divi spēcīgākie kandidāti, par kuriem visi partijas biedri varēs balsot pa pastu, izvēloties jauno partijas līderi.

Šī galīgā balsojuma rezultāts tika paziņots 5.septembrī, kad deputāti pēc vasaras brīvdienām atsāks darbu parlamentā.

Džonsons, kurš premjerministra amatā stājās pirms trim gadiem, 7.jūlijā bija spiests atkāpties vairāku skandālu dēļ, kas cita starpā saistīti ar karantīnas režīma pārkāpumiem Dauningstrītā, izšķērdīgu savas oficiālās rezidences renovāciju un nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēta kandidāta iecelšanu augstā amatā. Viņš turpinās vadīt partiju un valdību, līdz tiks izraudzīts jaunais toriju līderis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu