Portugālē, Spānijā un Francijā plosās meža ugunsgrēki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Savvaļas ugunsgrēki Spānijā
Savvaļas ugunsgrēki Spānijā Foto: Gregorio Marrero/AP

Tūkstošiem ugunsdzēsēju turpina cīņu ar savvaļas meža ugunsgrēkiem Portugālē, Spānijā un Francijā, svētdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Ugunsgrēkiem kopš nedēļas sākuma pārņēmuši tūkstošiem hektāru un prasījuši vairākas dzīvības.

Šis ir jau otrais karstuma vilnis, kas pēdējo nedēļu laikā skāris Eiropu. Zinātnieki par to vaino klimata pārmaiņas un paredz biežākus un spēcīgākus ekstremālu laikapstākļu uzliesmojumus

Žirondas reģiona Arkašonā Francijas dienvidrietumos ugunsdzēsēji cenšas iegūt kontroli pār diviem ugunsgrēkiem, kas kopš otrdienas plosās vairāk nekā 10 000 hektāru platībā. Darbos iesaistīti 1200 ugunsdzēsēji un piecas lidmašīnas.

Sestdien vēl vairākiem simtiem apkaimes iedzīvotāju tika dots rīkojums evakuēties.

Kopš otrdienas vairāk nekā 14 000 cilvēku - gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem - bijis jādodas uz septiņām ārkārtas apmetnēm, kas izveidotas evakuēto cilvēku uzņemšanai.

Sestdienas vakarā Francija vēl 22 departamentos, kas galvenokārt atrodas Atlantijas okeāna piekrastē, noteica oranžo brīdinājumu, tādējādi kopumā tāds brīdinājums ir jau 38 departamentos.

Francijas Alpu varasiestādes aicinājušas alpīnistus, kas dodas uz Eiropas augstāko virsotni Monblānu, atlikt kāpšanu, jo "ārkārtēju klimatisko apstākļu" un sausuma dēļ vairākkārt bijuši akmeņu nogruvumi.

Jūlija sākumā Itālijas lielākā Alpu ledāja gabals nobruka, nogalinot 11 cilvēkus. Amatpersonas traģēdiju saistīja ar klimata pārmaiņām.

Portugāles meteoroloģijas institūts prognozē, ka līdz nākamajai nedēļai turpināsies karstums, gaisa temperatūrai sasniedzot 42 grādus pēc Celsija skalas.

Jūlijā Portugālē tika reģistrēts jauns augstākās temperatūras rekords 47 grādi pēc Celsija skalas.

Ceturtdien, izmantojot nedaudz vēsāka laika iestāšanos, atbildīgie dienesti mēģināja nodzēst pēdējo lielāko mežu ugunsgrēku Portugāles ziemeļos. Kopumā valstī esot 11 aktīvi mežu ugunsgrēki.

Nedēļas laikā mežu ugunsgrēkos Portugālē gājuši bojā divi cilvēki un vairāk nekā 60 ir ievainoti. Liesmas pelnos pārvērtušas līdz pat 15 000 hektāru mežu un krūmāju.

Spānijā nacionālais meteoroloģijas dienests atstājis spēkā dažāda līmeņa brīdinājumus. Dažviet tiek prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz 44 grādiem pēc Celsija skalas.

Sestdien reģistrēti desmitiem meža ugunsgrēku daudzviet Spānijā. Galīsijā valsts ziemeļrietumos liesmas plosījās 3500 hektāru platībā. Ekstremaduras reģionā deg tūkstošiem hektāru mežu, bet Malagas pievārtē evakuēti vairāk nekā 3000 cilvēku.

Mežu ugunsgrēku dzēšanas darbos dzīvību zaudējuši vairāki glābēji, piemēram, Portugālē lidmašīnas avārijā gāja bojā pilots, bet Grieķijā divi glābēji zaudēja dzīvību, helikopteram iegāžoties jūrā.

Grieķijā civilās aizsardzības spēki cīnās ar liesmām Vidusjūras salā Krētā, bet Marokā mežu ugunsgrēki pārņēmuši kalnus valsts ziemeļos, kur gājis bojā vismaz viens cilvēks un vairāk nekā tūkstoš ģimenes evakuētas.

Lielbritānijā valdības ministri rīkoja krīzes sarunas pēc tam, kad valsts meteoroloģijas dienests pirmo reizi vēsturē izsludināja sarkano brīdinājumu par ekstremālu karstumu, kas var "apdraudēt dzīvības".

Anglijas dienvidos pirmdien vai otrdien gaisa temperatūra pirmo reizi vēsturē var pārsniegt 40 grādus pēc Celsija skalas. Reģionā dažviet nākamnedēļ būs slēgtas skolas, bet Londonas mērs Sadiks Hans un nacionālie dzelzceļa operatori aicināja sabiedrisko transportu izmantot tikai pilnīgas nepieciešamības gadījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu