NASA plāno vasaras beigās beidzot sākt Mēness misijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēness raķete "Soace Launch System".
Mēness raķete "Soace Launch System". Foto: Reuters/ScanPix

NASA paziņojusi, ka augusta beigās varētu beidzot tikt realizēta “Artemis I” misija, kuras laikā uz Mēnesi aizlidos, nonāks tā orbītā un atlidos atpakaļ bezpilota kapsula. “Artemis” misiju mērķis ir līdz 2025. gadam uz Mēness atkal nogādāt cilvēku.

NASA pārstāvis Džims Frī paziņoja, ka pacelšanās kosmosā plānota 29. augustā, 2. vai 5. septembrī, tomēr pavisam skaidrs tas būs aptuveni nedēļu pirms “Space Launch System” raķetes pacelšanās.

Jāpiemin, ka misijas realizēšana sākotnēji bija plānota jau jūnijā, tomēr tika pārlikta.

Misijas laikā plānots Mēness orbītā nogādāt un pēc tam sagaidīt atpakaļ uz Zemes bezpilota kapsulu “Orion”. Lai arī kapsula tiks vadīta attālināti, tā ir paredzēta cilvēku pilotiem. Tādējādi šis būs pirmais cilvēku transportēšanai paredzētais kosmosa kuģis, kas kosmosā devies tik tālu no Zemes – aptuveni 65 tūkstošus kilometru aiz Mēness. Pēc tam, izmantojot Mēness gravitāciju un dzinējus, kapsula atgriezīsies uz Zemes.

Plānots, ka misija sniegs nozīmīgu informāciju par to, kā kapsula uzvedas kosmosā un bruģēs ceļu nākamajām misijām.

“Artemis” programmas galvenais mērķis ir pirmo reizi kopš 1972. gada uz Mēness nogādāt cilvēku. To plānots izdarīt 2025. gadā. “Artemis III” misijas laikā paredzēts, ka uz Mēness pirmo reizi izkāps sieviete un afroamerikānis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu