Mūsu dēļ izmirusi zivs, kas pārdzīvoja dinozaurus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas airdegunes zīmējums.
Ķīnas airdegunes zīmējums. Foto: Wikimedia Commons

Ķīnas airdegune ir saldūdens zivs, kas mēdz sasniegt pat 100 gadu vecumu. Tagad šī suga oficiāli tiek uzskatīta par izmirušu, turklāt uz izmiršanas sliekšņa atrodas vēl vairāki desmiti līdzīgu zivju sugu.

Pasaules Dabas fonds izmiršanas faktu konstatēja pēc 13 gadus ilga storu un airdeguņu pētījuma. Pētījumā minēts, ka Ķīnas airdegune, kas ir cieši saistīta ar storēm, pēdējo reizi tika redzēta pirms teju 20 gadiem. Zivis izmirušas cilvēka aktivitāšu dēļ, piemēram, pārzvejas un dambju būvniecības dēļ.

Pētījumā arī rakstīts, ka teju divas trešdaļas no storu un airdeguņu sugām atrodas uz izmiršanas sliekšņa.

“Tas, ka cilvēka dēļ uz izmiršanas sliekšņa atrodas zivis, kas pārdzīvojušas dinozaurus, kaut ko pasaka par cilvēci, kas šeit dzīvojusi daudz īsāku laiku,” rakstīts paziņojumā.

Stores ir vienas no mūsu planētas lielākajām zivīm, kas var sasniegt septiņu metru garumu un 1,6 tonnas lielu svaru. Pētnieki saka, ka stores eksistējušas jau kopš dinozauru laika un nav daudz mainījušās.

Mums ir izvēle: upes uzturēt tīras un dzīvības daudzveidībai derīgas vai turēties pie tagadējiem zvejas un citiem likumiem, kas ir nekam nederīgi un tikai iztukšo upes un nenes nekādu labumu nedz dabai, nedz mums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu