Krievu okupanti Ukrainā nolaupījuši Eiropas tirgum paredzētu tēraudu simtiem miljonu vērtībā (39)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievija nolaupījusi vairāk nekā 600 miljonus eiro vērtu tēraudu no Ukrainas ražotnēm un ostām, paziņojis Ukrainas lielākās tērauda kompānijas “Metinvest” vadītājs Jurijs Riženkovs. Viņš uzsvēris, ka nolaupītais tērauds bijis paredzēts eksportam uz Rietumvalstīm, vēsta BBC.

“Metinvest” ir rūpnīcas “Azovstaļ” īpašnieks. Jāatgādina, ka tieši “Azovstaļ” kļuva par pēdējo Ukrainas aizstāvju un civiliedzīvotāju patvērumu Krievijas okupācijas spēku aplenktajā Mariupolē.

Uzņēmuma galvenā mītne ir Mariupolē, kas pēc gandrīz trīs mēnešu ilgām cīņām krita Krievijas okupācijas spēku rokās maija otrajā pusē. Riženkovs sacīja, ka Krievijas uzbrukumā gāja bojā vairāk nekā 300 “Azovstaļ” darbinieku un 200 darbinieku ģimenes locekļu. Rūpnīca pirms kara sākuma nodrošināja ap 40% Ukrainas tērauda produkcijas.

“Azovstaļ” bija plašs klientu loks, un rūpnīca saņēma daudz pasūtījumu no Rietumvalstīm. Arī īsi pirms kara rūpnīca bija saņēmusi naudu par pasūtījumiem no Eiropas un Lielbritānijas.

Riženkovs sacīja, ka rūpnīcā atrastais tērauds, kas bija paredzēts Eiropas tirgum, tika nozagts un izvests uz Krieviju, kur tas tika pārdots tālāk iekšējam tirgum vai arī pārdots Āfrikas un Āzijas valstīm.

“Tas, ko viņi [okupanti] dara, ir laupīšana. Viņi zog ne tikai mūsu produktus, bet arī to produkciju, kas jau pieder Eiropas klientiem.

Līdz ar to viņi nezog tikai no ukraiņiem, viņi zog arī no eiropiešiem,” teica Riženkovs.

Uzņēmējs piebilda, ka visa nozagtā prece ir dokumentēta, līdz ar to izdevīgā brīdī kompānija vērsīsies pret izlaupītājiem.

“Pienāks laiks, kad krieviem būs ne tikai jāstājas starptautisko tiesu priekšā, bet arī jāatbild par saviem kriminālajiem noziegumiem. Mēs pieprasīsim viņiem atdot visu, ko viņi mums nozaguši,” pauda Riženkovs.

Gan Kremlis, gan Krievijas Aizsardzības ministrija šo situāciju nav komentējuši.

Starptautiskā likuma eksperts Redingas universitātē Marko Milanovičs sacīja, ka pašlaik uzņēmumam ir vairākas iespējas, kā sākt krimināllietu, taču cerības uz pozitīvu iznākumu ir neskaidras.

“Lai arī kādas iespējas “Metinvest” neizvēlētos, jārēķinās, ka tas būs ārkārtīgi sarežģīts process. Diemžēl laupīšana ir ļoti izplatīts noziegums militāros konfliktos, un gadījumi, kad no laupītājvalsts ir izdevies piedzīt reālu kompensāciju, ir ļoti, ļoti reti,” teica Milanovičs.

“Tomēr vēršanās pret Krieviju var sniegt ko vairāk nekā tikai naudu – kārtējo reizi pierādīt, ka tieši Krievija ir tā, kas neievēro likumus, arī būtu simbolisks panākums,” tā Milanovičs.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas okupācijas spēki nelikumīgi ieņemtajās Ukrainas teritorijās izvērsuši labības zagšanu, aplaupot vietējos zemniekus un laupījumu izvedot uz Krieviju.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu