Saeimas vēlēšanās Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs būs 41 vēlēšanu iecirknis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pašvaldību vēlēšanu 160. vēlēšanu iecirknis Daugavpils Universitātē. Ilustratīvs attēls.
Pašvaldību vēlēšanu 160. vēlēšanu iecirknis Daugavpils Universitātē. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien pēc Ārlietu ministrijas ierosinājuma apstiprināja 41 vēlēšanu iecirkņa izveidi ārvalstīs Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību telpās, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Laura Krastiņa.

Šie iecirkņi būs 38 valstīs - ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Indijā, Īrijā, Itālija, Izraēlā, Japānā, Kanādā, Kazahstānā, Krievijā, Ķīnā, Dienvidkorejā, Lielbritānijas un Ziemeļīrija, Lietuvā, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Somijā, Spānijā, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā un Zviedrijā.

Savukārt par vēlēšanu iecirkņu izveidi ārvalstīs ārpus pārstāvniecībām - citās balsošanai piemērotās telpās - pēc vismaz 36 vēlētāju ierosinājuma CVK lems sēdē sestdien, 23.jūlijā, jo pašlaik vēl norit pieteikumos norādītās informācijas pārbaude. No vēlētājiem līdz likumā noteiktajam termiņam, 18.jūlijam, tika saņemti ierosinājumi par 39 šādu vēlēšanu iecirkņu izveidošanu.

Līdz ar to, ja CVK secinās, ka visi vēlētāju iesniegtie priekšlikumi ir atbalstāmi, 14.Saeimas vēlēšanās ārvalstīs būs 80 vēlēšanu iecirkņi.

Saeimas vēlēšanu dienā iecirkņi ārvalstīs balsotājiem būs atvērti no plkst.7 līdz 20 pēc vietējā laika, un tajos balsot varēs ne tikai attiecīgajā valstī dzīvojošie Latvijas pilsoņi, bet arī tie vēlētāji, kuri uz ārvalstīm būs devušies īslaicīgā darba braucienā vai ceļojumā.

Vēlētāji ārvalstīs vēlēšanās varēs piedalīties, arī balsojot pa pastu. Pasta balsošanai no ārvalstīm vēlētāji varēs pieteikties, sākot no rītdienas, 23.jūlija, līdz 9.septembrim.

14.Saeimas vēlēšanās tiesības piedalīties būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība. Šoreiz ērti piedalīties vēlēšanās varēs arī vēlētāji, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pases, jo parlamenta vēlēšanās pirmo reizi vēlētāju uzskaitei tiks izmantots vēlētāju reģistrs un spiedogs pasē par dalību vēlēšanās netiks likts. Līdz ar to vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, lai piedalītos vēlēšanās, nebūs nepieciešama vēlētāja apliecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu