PVO pasludina pērtiķu bakas par "globālu ārkārtas situāciju" (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss
PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pasludinājusi pērtiķu baku uzliesmojumu par „starptautisku problēmu ārkārtas situāciju” vairāk nekā 70 valstīs. Par to paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pasludinājusi pērtiķu baku uzliesmojumu par „starptautisku satraucošu ārkārtas situāciju” vairāk nekā 50 valstīs. Par to preses konferencē paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"Lai gan es pasludinu starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, šobrīd tas ir uzliesmojums, kas ir koncentrēts vīriešu vidū, kuriem ir sekss ar vīriešiem, īpaši tiem ar vairākiem seksuāliem partneriem," paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss.

"Tas nozīmē, ka šis ir uzliesmojums, ko var apturēt ar pareizām stratēģijām pareizajās grupās," viņš piebilda.

Ārkārtas situācijas izsludināšana ir PVO augstākais brīdinājuma līmenis veselības apdraudējumu jomā, taču tam nav tūlītēju seku. Tas ir paredzēts brīdināšanai valdības rīkoties, lai aizsargātu savus iedzīvotājus.

Klasifikācija ir paredzēta, lai palielinātu dalībvalstu informētību, taču tai nav tiešu praktisku seku, jo valdības pašas lemj par jebkādiem pasākumiem savās valstīs.

Savā pirmajā ārkārtas sanāksmē jūnijā par pērtiķu bakām eksperti ieteica PVO ģenerālsekretāram nepasludināt augstāko trauksmes līmeni. Tomēr kopš tā laika infekcijas gadījumi ir turpinājuši izplatīties. ASV veselības aizsardzības iestāde CDC savā tīmekļa vietnē uzskaitījusi gandrīz 17 000 apstiprinātu gadījumu 74 valstīs, no kurām lielākajā daļā iepriekš praktiski nebija pērtiķu baku gadījumu. Tikai sešās Āfrikas valstīs cilvēki iepriekš bija inficēti ar vīrusu, kur pašlaik ir aptuveni 240 saslimšanas gadījumi. Vācijā Roberta Koha institūts piektdien ziņoja par gandrīz 2300 gadījumiem.

PVO pasludināja arī Sars-CoV-2 koronavīrusa uzliesmojumu par šādu ārkārtas situāciju 2020. gada 30. janvārī. Taču tas nenozīmē, ka cilvēkiem tagad ir jāsagatavojas tādiem pašiem pasākumiem pret pērtiķu bakām kā Covid-19 pandēmijā.

Kamēr koronavīruss izplatās ar aerosoliem (sīkiem gaisa pilieniņiem), kas satur vīrusa daļiņas, kuras inficētie cilvēki izplata elpojot, runājot vai klepojot, saskaņā ar pašreizējām zināšanām pērtiķu baku infekcijas parasti tiek nodota cieša fiziska kontakta ceļā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu