Vairs neesot formālu šķēršļu Sofijas Sapegas apžēlošanai vai izdošanai Krievijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas pilsone Sofija Sapega, kura pērn Baltkrievijā tika aizturēta kopā ar disidentu Romānu Protaseviču, samaksājusi tiesas noteikto kompensāciju Baltkrievijas spēka struktūru pārstāvjiem, amatpersonām un tiesnešiem par tiem nodarīto “morālo kaitējumu”, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Par kompensācijas pilnīgu samaksāšanu pavēstījis Sapegu ģimenes advokāts Antons Gašinskis. Viņš norādīja, ka līdzekļus kompensācijas samaksāšanai piešķīris Sofijas tēvs Andrejs Sapega, kurš šobrīd dzīvo Krievijā.

Kā uzsvēra advokāts, “morālā kaitējuma” kompensācijas izmaksāšana ir nozīmīgs nosacījums, kas tagad ļaus lemt par Sapegas apžēlošanu vai arī viņas izdošanu Krievijai.

Sapega tika aizturēta 2021.gada maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes piespieda nolaisties "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Tika aizturēti divi tās pasažieri - Baltkrievijas opozīcijas “Telegram” kanāla “Nexta” toreizējais galvenais redaktors Protasevičs un viņa draudzene Sapega.

Šā gada maijā Sapegai tika piespriests sešu gadu cietumsods pēc vairākiem Baltkrievijas Kriminālkodeksa pantiem. Cita starpā viņa tika atzīta par vainīgu "sociālā naida kurināšanā", "vardarbīgu draudu izteikšanā iekšlietu darbiniekiem", kā arī “nelikumīgā privāto datu vākšanā”.

Sapega bija moderatore vietnē, kas publicēja datus par Lukašenko režīma drošības iestāžu darbiniekiem.

Viņa jau iepriekš vērsusies pie Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko ar lūgumu viņu apžēlot.

Šā gada jūnijā Lukašenko izteicās, ka Sapega varētu tikt izdota Krievijai, kur viņa turpinātu izciest viņai piespriesto sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu