"Visa" aicina Latvijas uzņēmējas pieteikties grantu programmai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas uzņēmēju aprindās sievietes joprojām ir salīdzinoši reta parādība – 2020. gada jaunuzņēmumu vides pārskatā minēts, ka tikai 9% Latvijas jaunuzņēmumu kāda no dibinātājām ir sieviete. Lai aktualizētu šo jautājumu un sievietēm nodrošinātu labākas iespējas uzņēmējdarbībā, "Visa" Baltijas valstīs sāk iniciatīvu “She’s Next”, aicinot uzņēmējas pieteikties atbalsta programmai, kuras ietvaros četrām uzņēmumu īpašniecēm tiks piešķirts 10000 eiro finansējums izaugsmei, kā arī 5000 eiro uzņēmuma vai produkta reklāmai medijos.

Latvijas uzņēmējām ir nepieciešams atbalsts

Lai gan Latvijā situācija kopumā ir apmierinoša – esam devītajā vietā Eiropas Savienībā (ES) pēc sieviešu-uzņēmumu vadītāju skaita, tomēr tikai trešdaļā Latvijas uzņēmumu (33,99%) vismaz viena no amatpersonām ir daiļā dzimuma pārstāve. Turklāt satraucoši, ka šī statistika pēdējos gados būtiski neuzlabojas. Saskaņā ar biedrības “Līdere” un "Latvijas Faktu" pētījumu

67% sieviešu - uzņēmēju norāda, ka sievietei patlaban iesākt uzņēmējdarbību ir tikpat grūti vai pat grūtāk nekā pirms pieciem gadiem.

Atšķiras arī rezultāti, ar kādiem strādā sievietēm un vīriešiem piederošie uzņēmumi. Lursoft aprēķinājis, ka uzņēmumu, kuros dalībniece vai arī amatpersona ir sieviete, vidējais apgrozījums ir ne tikai zemāks kā vīriešu vadītajiem un stiprajam dzimumam piederošajiem uzņēmumiem, bet arī zemāks nekā vidēji valstī. Lai mazinātu šo tendenci,

Latvijas uzņēmējām ir nepieciešami divi svarīgi priekšnosacījumi -  uzlabota piekļuve kapitālam un plašāka atpazīstamība.

Kas ir iniciatīva "She's Next" 

Lai veicinātu dzimumu līdztiesību un iekļaušanu, "Visa" regulāri organizē dažādas atbalsta programmas – tā, piemēram, 2018. gadā paziņojot par sadarbību ar UEFA un kļūstot par pirmo UEFA sieviešu futbola sponsoru. “She’s Next” ir jaunākā no Visa iniciatīvām dzimumu līdztiesības jomā.

Foto: Fotograf Maja Brand

“Ar “She’s Next” iniciatīvu vēlamies īpaši izcelt uzņēmējas un sniegt praktisku atbalstu, nodrošinot attīstībai nepieciešamos rīkus un resursus.

Grantu programma ir paredzēta maziem, sievietēm piederošiem uzņēmumiem, kurus viņas vēlas finansēt, vadīt un attīstīt,” norāda Elena Fadejeva, "Visa" Ziemeļvalstu un Baltijas mārketinga vadītāja.

Iniciatīva ir tapusi sadarbībā ar "Luminor" banku un globālo mērķfinansējuma platformu IFundWomen. Finansējuma ieguvējas saņems ne vien 10 000 eiro uzņēmuma izaugsmei un 5000 eiro reklāmai medijos, bet arī viena gada dalību IFundWomen uzņēmējdarbības apmācības programmā.

Kā pieteikties programmai

Granta saņemšanai var pieteikties ikviena uzņēmēja, kuras uzņēmums (vismaz 51% no tā pieder sievietei):

  • Ir reģistrēts Latvijā;
  • Darbojas vismaz vienu gadu;
  • Ir ar fizisku vai digitālu atrašanās vietu.

Pieteikties grantam (tiek piemēroti noteikumi un nosacījumi) būs iespējams no 18. augusta līdz 30. septembrim, aizpildot pieteikumu.

Lai iedvesmotu jaunās uzņēmējas sasniegt savus mērķus, šeit turpmākajās nedēļās stāstīsim par stiprām un dzīvesgudrām Latvijas sievietēm, kuras ar uzcītīgu darbu un ticību saviem spēkiem ir kļuvušas par veiksmīgām uzņēmējām un dalās ar savu pieredzi.

Raksts tapis sadarbībā ar "Visa" She's Next.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu