Lietuva aizliedz patriarham Kirilam iebraukšanu valstī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuva par atbalstu Krievijas karam Ukrainā aizliegusi iebraukšanu valstī Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarham Kirilam, trešdien apstiprināja Lietuvas Iekšlietu ministrijā.

Tā dēvētajā melnajā sarakstā Maskavas patriarhs Kirils iekļauts 23.jūnijā, bet līdz šim publiski par to nebija sniegta informācija.

Lēmums pieņemts pēc Finanšu ministrijas ierosinājuma.

Kā informēja Lietuvas Iekšlietu ministrijā, iebraukšanas aizliegums patriarham Kirilam noteikts, jo viņš apzināti noliedz Ukrainas teritoriālo nedalāmību un suverenitāti, kā arī attaisno un atbalsta Krievijas agresiju, ar kuru tiek pārkāptas starptautisko tiesību normas un principi.

Ministrijas vērtējumā, Krievijas pareizticīgo galva ir tuvs prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais un viens no aktīvākajiem kara Ukrainā atbalstītājiem.

"Patriarhs Kirils atklāti Krievijas propagandas medijos ukraiņus dēvē par "nacistu režīma dalībniekiem", kurus vajadzētu deportēt vai iznīcināt," paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministrijā, piebilstot, ka trešdien Kirils ir svētījis karā Ukrainā iesaistītos Krievijas karavīrus un kanoniski attaisnojis Krievijas sākto karu.

Maskavas patriarham iebraukšana Lietuvā aizliegta līdz 2027.gada 23.jūnijam.

Pavasarī Lietuva pievienojās Eiropas Savienības līmeņa sankcijas pret patriarhu Kirilu, bet pēc Ungārijas ierosinājuma, jūnijā pieņemot bloka sesto sankciju paketi pret Krieviju, viņa vārds tika izņemts no "melnā saraksta".

Traķu bīskaps Ambrozijs pēc vizītes Krievijā otrdien apliecināja, ka Maskavas patriarha Kirila reakcija bijusi pozitīva jautājumā par lielāku Lietuvas Pareizticīgo baznīcas autonomiju.

Bīskaps arī informēja, ka patriarham Kirilam teicis, ka Lietuvas pareizticīgo baznīcas vadība nosoda "Krievijas rīcību, karu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu