5 veidi ⟩ Kā darbošanās dārzā var ievērojami uzlabot tavu veselību?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ja dārza kopšanu, ravēšanu un stādīšanu nosauc par fizkultūru, daži sāks zoboties, taču arvien vairāk zinātnieku un ārstu nāk klajā ar argumentiem, ka cīņa ar nepakļāvīgām nezālēm, mulčēšana, stādīšana, dobju uzrakšana un citi dārza darbi ir labs veids, kā pasvīst un uzlabot veselību. Lūk, pieci veidi, kā dārza iekopšana var nākt par labu gan tavai fiziskajai, gan mentālajai veselībai.

 
Foto: Unsplash

Dārzs palīdz uzturēt normālu svaru

Dārzkopjiem nav jāskrien maratoni vai jāsvīst aerobikas zālē, lai izpildītu optimālo kardiotreniņu skaitu nedēļā.

«Kopumā dārzkopība pozitīvi iedarbojas uz kardiovaskulāro, muskuļu un kaulu veselību,» stāsta Masačūsetsas universitātes profesore Melisa Roti.

Piemēram, zāles pļaušana normalizē sirdsdarbību un asinsriti. Savukārt Mičiganas universitātes pētījumā ir noskaidrots, ka tiem dārzniekiem, kas bieži izpilda paaugstinātas slodzes darbus, piemēram, uzar laukus, pļauj zāli ar izkapti, rok zemi, ir izturīgāki kauli.

Tāpat kā citi sporta veidi, arī nodošanās dārza darbiem piecas dienas nedēļā pa 30 minūtēm samazina sirds slimību, diabēta un pat onkoloģisko saslimšanu risku.

 
Foto: Unsplash

Dārzkopība samazina hroniskas sāpes

Dārzniekiem, kas sirgst ar hroniskām sāpēm un artrītu, dārzs palīdz samazināt sāpes - darbošanās dārzā ir kā terapija, kas nomierina prātu un uztur dārznieku darbībā. Fiziskās aktivitātes, tostarp dārza darbi, mazina saspringumu un pietūkumu locītavās.

 
Foto: Unsplash

Tas attīra prātu

Dārzkopībai ir pozitīva ietekme ne tikai uz fizisko veselību, bet arī mentālo stāvokli. Darbošanās svaigā gaisā, zaļumu un ziedu ieskāvumā, atbrīvo prātu, kas palīdz aizmirst liekus kreņķus, samazina depresijas pazīmes un nemieru. Teksasas universitātes pētījumā novērots, ka pacienti pēc galvas operācijām atkopjas ātrāk, ja pa logu ir vērojama zaļa ainava, turpretī tiem, kam pa logu paveras skats uz pelēkiem pilsētas mūriem, atkopšanās pēc operācijas ieilgst.

 
Foto: Unsplash

Viegli atrast domubiedrus

Dažkārt dārza kopšana iet roku rokā ar socializēšanos, kas nāk par labu sirmgalvjiem - vecāka gadagājuma cilvēki mēdz izolēt sevi no sabiedrības, taču darbošanās dārzā ar citiem palīdz atrast kopīgu valodu un komunicēt. Dārza iekopšana ierosina pozitīvu ciklu - tas motivē ļaudis censties un izdarīt vairāk, labāk un kvalitatīvāk, kā arī izmēģināt kaut ko jaunu un eksperimentēt - tieši tāpēc cilvēki vēršas pie citiem pēc padoma un dažkārt dārza entuziasti pat sāk sadarbību.

 
Foto: Unsplash

Dārza esamība iet roku rokā ar pareizu uzturu

Sava dārziņa īpašniekiem ir fantastiska iespēja patērēt uzturā pašu audzētus augļus un dārzeņus, kas automātiski nozīmē, ka uzturā tiek patērēta ekoloģiski tīra pārtika. Dārzā izaudzētais teju vai piespiež dārznieku ēst veselīgi, kas ne tikai samazina svaru un uzlabo kopējo ķermeņa veselību, bet arī mazina pārtikas izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu