"Progresīvie" daļai nekustamo īpašumu vēlas paaugstināt nodokļus (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Progresīvie" līderis Kaspars Briškens.
Partijas "Progresīvie" līderis Kaspars Briškens. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai valsts budžetā rastu līdzekļus iedzīvotāju atbalstam, "Progresīvie" vēlētos paaugstināt nodokļus daļai nekustamo īpašumu, intervijā aģentūrai LETA pauda "Progresīvo" premjera amata kandidāts Kaspars Briškens.

Latvijā ir dīkstāvē esoši aktīvi, piemēram, grausti Rīgā, kā arī termiņuzturēšanās atļauju programmas ietvaros nopirkti dārgi īpašumi, kuri stāv tukši, vienlaikus to vērtībai nepārtraukti pieaugot, skaidroja topošais politiķis. "To īpašnieki nedod nekādu produktīvu ieguldījumu Latvijas ekonomikā, bet viņu aktīvu vērtība, miegā esot, pieaug, kamēr 42% Latvijas iedzīvotāju dzīvo pārapdzīvotības apstākļos."

Kā vēl vienu piemēru neproduktīvam, dīkstāvē esošam kapitālam Briškens minēja dažāda veida ilgtermiņa īres līgumus, piemēram, Rīgas brīvostā, ap lidostu un citās stratēģiskās teritorijās, kur nereti ir vien zaļas pļavas.

"Šie dīkstāves aktīvi, kuri vienlaikus mākslīgi uztur diezgan augstas nekustamo īpašumu vērtības, netiek adekvāti aplikti ar nodokļiem. Tas mums palīdzētu no nodokļiem atslogot darba algas," pauda "Progresīvo" pārstāvis, minot, ka partija iestātos par neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 800 vai 1000 eiro.

"Tas palīdzētu tieši mazo algu segmentā cilvēku maciņos atstāt vairāk naudas un vienlaikus motivētu cilvēkus un uzņēmējus nākt ārā no ēnu ekonomikas. Skaidrs, ka tam būtu ietekme uz budžeta ieņēmumiem, bet tā noteikti nebūtu lineāri negatīva, jo būtu pozitīvais efekts no ēnu ekonomikas," uzskata Briškens.

Nodokļu paaugstināšanu partija neattiecinātu uz "godprātīgiem attīstītājiem, kuri par saprātīgām izmaksām vēlas investēt īpašumos un atgriezt tos ekonomiskajā apritē". Tāpat topošais politiķis minēja, ka mērķis nebūtu visus īpašumus aplikt ar nodokļiem un tādējādi iespējas iegādāties mājokli padarīt nepievilcīgākas - mērķis ir "dārgā gala" segments.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu