Ķīnu sanikno Pelosi vizīte Taivānā, armija sola veikt "mērķtiecīgas militāras darbības" (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MARK R. CRISTINO/EPA

Ķīnas armija otrdien solīja veikt "mērķtiecīgas militāras darbības", reaģējot uz ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizīti Taivānā.

"Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija ir paaugstinātā gatavībā un veiks virkni mērķtiecīgu militāru operāciju, lai apņēmīgi aizstāvētu nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti un apņēmīgi novērstu ārēju iejaukšanos un "Taivānas neatkarības" separātistu mēģinājumus," paziņoja Ķīnas armijas pārstāvis Vu Cjaņs.

Baltais nams jau iepriekš brīdināja, ka Ķīna uz Pelosi vizīti varētu atbildēt ar militārām provokācijām.

Pelosi otrdienas vakarā ieradās Taivānā, neskatoties uz Ķīnas iepriekšējiem draudiem sakarā ar iespējamo vizīti.

Televīzijas tiešraidē bija redzams, kā Pelosi, kura ar ASV gaisa spēku militāro lidmašīnu "Boeing C-40C" ieradās Taibei Sonšaņas lidostā, sagaidīja Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu.

Pelosi pēc ierašanās paziņoja, ka viņas vizīte demonstrē Vašingtonas stingro apņemšanos atbalstīt Taivānu, kuru Ķīna uzskata par savas teritorijas daļu.

"Mūsu Kongresa delegācijas vizīte Taivānā godina Amerikas nelokāmo apņemšanos atbalstīt Taivānas dinamisko demokrātiju," pavēstīja Pelosi.

Vienlaikus viņa norādīja, ka viņas vizīte "nekādā ziņā" nav pretrunā ar oficiālo ASV politiku, kas atzīst "vienu Ķīnu" un nav oficiāli atzinusi Taivānu par neatkarīgu valsti.

Tikmēr Ķīna Pelosi ierašanos Taivānā nodēvēja par "ārkārtīgi bīstamu".

"ASV nepārtraukti kropļo, aptumšo un iedragā "vienas Ķīnas" principu," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā pēc Pelosi lidmašīnas nolaišanās Taivānā. "Šīs darbības, gluži kā spēlēšanās ar uguni, ir ārkārtīgi bīstamas. Tie, kas spēlējas ar uguni, no tās ies bojā."

Pekinas oficiālie mediji vēsta, ka Ķīnas reaktīvie iznīcinātāji otrdien šķērsojuši Taivānas šaurumu.

"Ķīnas reaktīvie iznīcinātāji Su-35 šķērso Taivānas šaurumu," vēsta Ķīnas valsts telekanāls CGTN, tuvākas ziņas nesniedzot.

Ķīna brīdinājusi ASV par "ļoti nopietnu situāciju un sekām", ja Pelosi apmeklēs Taivānu iepriekš neizziņotā vizītē.

Pelosi pirmdien apmeklēja Singapūru, bet otrdien ieradās Malaizijā un plāno apmeklēt arī Japānu un Dienvidkoreju.

Taivāna nebija iekļauta viņas oficiālajā vizīšu plānā, bet Ķīnas valsts mediji pauduši bažas, ka Pelosi varētu ignorēt Pekinas brīdinājumus un apmeklēt arī Taivānu. Tā ir augstākā ranga ASV amatpersonas vizīte Taivānā 25 gadu laikā.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu