Igaunijas premjerministre Kallasa Šveicē saņem Eiropas prēmiju par politisko kultūru

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PABLO GIANINAZZI / TI-PRESS/EPA

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Šveicē saņēmusi Hansa Rinjē fonda 2022.gada Eiropas prēmiju par politisko kultūru.

Balva tiek piešķirta par Eiropas brīvības kultūras veicināšanu, un Kallasai tā piešķirta par politisko drosmi stāties pretī Krievijas agresijai un par viņas ietekmi spēcīgas Rietumvalstu reakcijas veidošanā.

Prēmiju sestdien Šveices pilsētā Askonā Igaunijas premjerministrei pasniedza Hansa Rinjē fonda prezidents un šveiciešu žurnālists Franks Mejers, bet runu par godu Kallasai teica Šveices prezidents Ignacio Kassiss.

Savā pateicības runā Kallasa uzsvēra, ka Igaunijas vēsturē bija īss brīdis pēc Padomju Savienības sabrukuma, kad valsts varēja atgūt neatkarību un atjaunot savu vietu demokrātiskā pasaulē, bet tagad pasaulei ir īss brīdis, lai apturētu Krievijas imperiālismu.

"Lai gan Padomju Savienība sabruka, tās imperiālistu ideoloģija - nē," atzina Igaunijas premjerministre, uzsverot, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "rēķinās ar nesodāmību", tādēļ ir jādara viss, lai par Krievijas zvērībām Ukrainā atbildīgie tiktu saukti pie atbildības.

Kallasa sacīja, ka piekrīt tiem, kas augsto inflāciju Eiropā sauc par "kara nodokli". "Tā ir cena, ko maksājam, lai karš nebūtu mūsu zemē. Atšķirībā no ukraiņiem mēs maksājam eiro vai Šveices frankos, nevis neskaitāmās dzīvībās un izpostītās ēkās," viņa teica sestdien notikušajā ceremonijā.

Kallasa ir sešpadsmitā 50 000 eiro vērtās prēmijas laureāte. Pirms tam to saņēmis, piemēram, bijušais Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, bijušais Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, bijušais Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible, bijušais Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi, Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova un Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniece digitālās ekonomikas jautājumos Margrēte Vestagere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu