Turcija nosūtījusi uz Vidusjūru kuģi dabasgāzes iegulu izpētei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dabasgāzes uzpildes stacija
Dabasgāzes uzpildes stacija Foto: Publicitātes foto

Turcija otrdien nosūtījusi savu jaunāko urbšanas kuģi misijā uz Vidusjūru, lai izpētītu iespējamās dabasgāzes ieguves vietas.

Tā ir Turcijas pirmā šāda misija pēdējo divu gadu laikā.

Dabasgāzes meklējumi ūdeņos ap Kipru agrāk ir radījuši saspīlējumu Turcijas attiecībās ar Eiropas Savienību (ES).

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pavēstīja, ka urbšanas kuģis "Abdulhamid Han", kas ir ceturtais šāds kuģis, ko uzbūvējusi Turcija, dosies uz neapstrīdētu apgabalu aptuveni 55 kilometrus uz dienvidiem no Gazipašas.

Erdogans arī noraidīja Grieķijas un Kipras iebildumus pret šādu misiju un uzsvēra, ka Turcijai ir tiesības meklēt energoresursus apgabalos, uz kuriem tā pretendē.

"Abdulhamid Han" ir simbols "Turcijas jaunajai vīzijai enerģētikas jomā", misijas atklāšanas ceremonijā Mersinā sacīja Erdogans.

Spriedze starp Ankaru un Briseli pieauga 2020.gadā pēc tam, kad Turcija nosūtīja seismisko pētījumu kuģi un urbšanas kuģi uz ūdeņiem, uz kuriem pretendē arī Grieķija un Kipra.

Grieķijas kuģis un Turcijas karakuģis, kas pavadīja izpētes kuģus, togad augustā iekļuva nelielā sadursmē.

Plānots, ka "Abdulhamid Han" veiks izpēti uz ziemeļiem no Kipras ūdeņos, par kuriem nepastāv domstarpības. Taču Erdogans brīdināja, ka Turcija saglabā tiesības meklēt dabasgāzi visos ūdeņos, uz kuriem tā pretendē, līdz atradīs meklēto. Prezidents arī piebilda, ka urbšana, ko Turcija veic Vidusjūrā, iekļaujas tās jurisdikcijā, un Ankarai nav jāprasa nevienam atļauja.

Turcijas mediji ziņo, ka kuģis veiks izpēti līdz 7.oktobrim.

Turcija ir atkarīga no citām valstīm savu vajadzību apmierināšanā enerģētikas jomā.

Pērn Krievija nodrošināja aptuveni ceturto daļu no Turcijas naftas importa un 45% no dabasgāzes importa.

"Jo ātrāk mēs varēsim palielināt savus dabasgāzes un naftas resursus, kas globālajā ekonomiskajā krīzē ir pārvērtušies par ieročiem, jo lielākas priekšrocības mēs iegūsim šajā kritiskajā procesā," sacīja Erdogans.

"Tas mums palīdzēs gan samazināt mūsu enerģētisko atkarību, gan novērst tekošo konta deficītu," viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu