Video ⟩ Bērns veikalā notriec 500 eiro, nopērkot piecus telefonus; māte pusgadu mēģina atgūt no veikala naudu (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bērns un telefons. Ilustratīvs foto
Bērns un telefons. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

11 gadus vecs bērns, kuram, kā norāda māte, ir autiskā spektra traucējumi, paņēmis no mājām vecāku skaidras naudas uzkrājumus un veikalā nopircis piecus mobilos telefonus, bet veikals naudu negrib atgriezt - cīņa par finanšu līdzekļu atgūšanu ilgst pusgadu, otrdien vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Kā ziņo raidījums, bērns darījumu veicis šī gada martā. Viņš veikalā “Evelatus”, kas atrodas tirdzniecības centrā “Alfa Akropole”,  iegādājās piecus mobilos telefonus. Pēc tam viņš tos uzdāvinājis saviem klasesbiedriem. Par dāsno dāvanu māti informējusi skolotāja.

Mātei izdevies atgūt mobilos telefonus jau tajā pašā dienā, tiesa, ne tik raiti viņai veicies ar naudas atgūšanu no veikala.

Kā raidījumam skaidroja bērna māte, klasesbiedru apdāvināšana un telefonu pirkšana notikusi Aspergera sindroma (autisma paveids), ar ko sirgst bērns, ietekmē. Māte raidījumam pieļāva, ka dēls sākotnēji neesot apzinājies, ka dara ko sliktu.

"Prasīju [veikala darbiniekam]: kā vispār 11 gadus vecam bērnam var pārdot piecus telefonus?

Viņš [pārdevējs] man teica: parādiet likumu, kas aizliedz to darīt!

Veikalā jau bija tāda attieksme, kas lika noprast, ka nekas nebūs [naudu neatdos]," tā māte. "Viņi [veikala pārstāvji] teica: kā mēs varam zināt, varbūt bērns sakrājis naudu? Bet tā ir ļoti liela nauda! Es saprastu, ja vienu telefonu pirktu. Varbūt. Kaut gan 11 gadus vecam bērnam arī vienu telefonu nevajadzētu pārdot. Uzskatu, ka būtu jāpērk kopā ar vecākiem."

Mātei cīņa par 500 eiro atgūšanu nevedusies, tāpēc viņa nolēmusi vērsties pie žurnālistiem. Pēc žurnālistu iesaistīšanās “Evelatus” administrācija tomēr kļuva atsaucīgāka – uzreiz piedāvāja bērna mātei atmaksāt 80 procentus no iztērētās naudas summas. Zēna māte šim piedāvājumam piekrita.

Tikmēr Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Gailīte, komentējot situāciju, raidījumam skaidroja, ka likums neaizliedz pārdot bērnam dārgas preces. 

"Civillikums gan nosaka, ka bērns līdz 18 gadiem nav rīcībspējīgs. Viņš drīkstētu rīkoties ar naudu, kas ir kabatas nauda vai dāvināta. Domāju, ka veikalā pie lielākām summām bērnam varētu pajautāt, kāpēc viņš ir bez vecākiem, no kurienes nauda. Vajadzētu tomēr mazliet parūpēties par bērnu, kurš šādu pirkumu izdara. Neticu, ka ir daudz vecāku, kuri ļautu bērniem veikt lielus pirkumus bez savas klātbūtnes. Vajadzētu būt aizdomām, ka tas nav saskaņots pirkums. Ja runa ir par pieciem telefoniem, tas ir pavisam aizdomīgs darījums, ko pārdevējam nevajadzētu atbalstīt," tā Gailīte.

Plašāku sižetu par bērna lielo pirkumu - pieciem mobilajiem telefoniem - vari skatīties video zemāk:

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu