ANO: Līdz šim no Ukrainas pāri Melnajai jūrai eksportēts vairāk nekā pusmiljons tonnu graudu produktu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kuģis Brave Commander atstāj ostu Odesas reģionā
Kuģis Brave Commander atstāj ostu Odesas reģionā Foto: STRINGER/REUTERS

Kopš augusta sākuma no Ukrainas pāri Melnajai jūrai eksportēts vairāk nekā pusmiljons tonnu graudu produktu, otrdien, 16. augustā, paziņoja ANO.

Kopš Ukraina, Krievija, Turcija un ANO jūlija beigās noslēdza vienošanās par Melnās jūras atvēršanu, apstiprināti 36 kuģu braucieni, no tiem 21 devās no Ukrainas uz Bosfora šaurumu, bet 15 - uz Ukrainu, pavēstīja ANO.

Kopumā Turcijā veiktas inspekcijas 27 kravas kuģiem, kā to paredz vienošanās.

Vairāk nekā ceturtā daļa no visām izejošajām graudu kravām līdz šim ir bijušas paredzētas Turcijai, 22% Irānai un Dienvidkorejai, 8% Ķīnai un 6% Īrijai, paziņoja ANO.

Otrdien ceļā uz Džibutiju devās pirmais ANO nofraktētais kravas kuģis.

Līdz šim eksportēti nedaudz vairāk kā 560 000 tonnu graudu produktu, proti, kukurūza, saulespuķu milti un kvieši.

Jau ziņots, ka, īstenojot jūlijā panāktās starptautiskās vienošanās, 1.augustā no Ukrainas ostām atsākās labības un pārtikas produktu eksports.

Vispirms kuģi pa jūras humāno koridoru dodas uz Stambulu, kur tos pārbauda Ukrainas labības eksporta kopīgajā koordinācijas centrā. Tajā strādā civilais un militārais personāls no Ukrainas un Krievijas, kā arī Turcijas un ANO pārstāvji.

Viņu galvenais uzdevums ir uzraudzīt, lai Ukrainas kuģi ar labības kravām droši pārvietojas pa noteiktajiem maršrutiem, kā arī uzraudzīt pārbaudes, vai kuģos uz Melno jūru un no tās netiek vesti aizliegti ieroči.

Pēc pārbaudes kuģi var doties uz galamērķi.

Ukraina un Krievija 22.jūlijā Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu