NATO vienības Kosovā darīs visu miera uzturēšanai, pauž Stoltenbergs (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Gints Ivuskans/Shutterstock

NATO miera uzturētāji Kosovā (KFOR) "veiks visus nepieciešamos pasākumus", lai nodrošinātu mieru kādreizējās Dienvidslāvijas provincē, trešdien paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Ja tiks apdraudēta stabilitāte, KFOR ir gatavi iejaukties un veikt jebkādus pasākumus, kas nepieciešami drošas vides un pārvietošanās brīvības garantēšanai visiem Kosovas iedzīvotājiem," kopīgā preses konferencē ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču NATO galvenajā mītnē Briselē norādījis Stoltenbergs.

Nedaudz vēlāk notika atsevišķa preses konference, kurā Stoltenbergs piedalījās kopā ar Kosovas premjerministru Albinu Kurti.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Pēdējo mēnešu laikā spriedze Belgradas un Prištinas attiecībās atkal pieaugusi, un Kosovas ziemeļos, kur pamatā mīt serbu minoritāte, izcēlušās vardarbīgas sadursmes.

Stoltenbergs paziņoja, ka situācija atkal esot uzlabojusies, taču uzsvēra, ka vienīgā izeja ir ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību organizētais "konstruktīvais dialogs".

"Aicinu visas puses izrādīt savaldību un izvairīties no vardarbības," piebilda NATO ģenerālsekretārs.

KFOR sastāvā ir 3700 karavīru, kas darbojas, pamatojoties uz ANO apstiprinātu mandātu.

Ceturtdien paredzēta kārtējā Vučiča un Kurti sarunu kārta, ar kuras rezultātiem medijus pēc tam iepazīstinās ES ārlietu dienesta vadītājs Žuzeps Borels.

Vučičs žurnālistiem atzinis, ka sagaida "smagas diskusijas", taču paudis vēlmi izvairīties no jebkādas konflikta eskalācijas.

Savukārt Kurti uzsvēris, ka sarunu mērķis esot "ilgtspējīgs miers", taču vienlaikus paziņojis, ka "nelikumīgās Serbijas struktūras pārtapušas noziedznieku bandās, kas uzslējušas barikādes uz ceļiem, liedzot Kosovas ziemeļos pārvietošanos".

Kā ziņots, bija paredzēts, ka 1.augustā stāsies spēkā Kosovas jaunie ieceļošanas noteikumi, kas paredz, ka personām, kurām ir Serbijas personas apliecības, pēc ierašanās Kosovā tās jānomaina pret īpašu pagaidu dokumentu. Kosovas valdība apgalvo, ka tas ir atbildes pasākums, jo Serbija to pašu pieprasa Kosovas pilsoņiem, kas ierodas Serbijā.

Taču 31.jūlija vakarā simtiem Kosovas ziemeļos dzīvojošo etnisko serbu ar kravas automašīnām un citu smago tehniku bloķēja ceļus pie kontrolpunktiem uz robežas ar Serbiju. Nenoskaidrotas personas raidīja šāvienus uz Kosovas policistiem, gan nevienu neievainojot.

Priština savukārt paziņoja, ka jauno noteikumu stāšanās spēkā tiek atlikta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu