Ikšķilē novākts PSRS diplomātiskā kurjera Teodora Nettes piemiņas akmens (1)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Teodora Nettes piemiņas akmens
Teodora Nettes piemiņas akmens Foto: Egils Helmanis

Naktī no trešdienas uz ceturtdienu Ikšķilē novākts PSRS diplomātiskā kurjera Teodora Nettes piemiņas akmens, liecina ieraksts Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa sociālajos tīklos.

Piemiņas akmens atradās pie Ikšķiles dzelzceļa stacijas.

"Ikšķile tiek atbrīvota no okupantu simboliem!" vēsta Helmanis, kurš pievienojis arī vairākus fotoattēlus ar tā demontāžu. 

Kā portālam TVNET pastāstīja Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs, Ogres novada pašvaldībā atrodas vēl citi padomju un nacistisko režīmu slavinoši objekti, kurus dome plāno demontēt līdz 19. augustam.

Vaicāts par to, kāds liktenis gaida Nettes piemiņas akmeni, Sapožņikovs sarunā ar TVNET atklāja, ka Helmanim bijusi iecere to sadrupināt, lai varētu izmantot novada ceļu remontdarbos. To, vai tā tiešām notiks - Sapožņikovs nemācēja teikt. Pašvaldībā arī vērsušies kādi interesenti, kas, kā pastāstīja novada domes pārstāvis, vēlas savā īpašumā iegūt demontētos objektus.

Ogres novada domes pārstāvis arī norādīja, ka objektu demontāža iepriekš netiek publiski izziņota. Tas darīts, lai neradītu lieku ažiotāžu.

Ogres novadā līdz šim jau ir demontēts piemiņas akmens Padomju armijas karavīriem Madlienas pagasta centrā, kā arī Padomju armijas karavīrus godinošs piemiņas akmens Lauberes pagastā skolas teritorijā, piemiņas akmens Tomē, kas uzstādīts par godu Padomju armijas izlūkgrupa “Baikāls”. Tāpat plānots demontēt pieminekli totalitāro režīmu terora upuriem, kas atrodas lauka vidū netālu aiz Madlienas vecās skolas.

Kā liecina ieraksts Ogres novada mājaslapā, pamatojoties uz likumu “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas teritorijā”, kas stājās spēkā šī gada 22. jūnijā, dome 18. augusta ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu demontēt vēl trīs piemiņas vietas: padomju partizāna V. Jauntirāna piemiņas vietu Jumpravas pagastā mežā pie bijušajām Dabu mājām; piemiņas vietu Sarkanās armijas karavīriem, Mazozolu ciema atbrīvotājiem (pārapbedīti Rīgas brāļu kapos) pie Mazozolu pagasta pārvaldes; sarkanā partizāna M. Rudzīša piemiņas vietu (pārapbedīts Rīgas Brāļu kapos) Suntažu pagastā, ap 1,5 km uz ziemeļiem no Glāzniekiem, autoceļa Jugla – Ogre malā.

Jau ziņots, ka 14.jūlijā Ministru kabinets pieņēma padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu sarakstu. Tie ir objekti, kas jānojauc līdz 15.novembrim.

Latvijā identificēti kopumā 69 demontējami objekti, kas atrodas Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Jelgavas, Talsu, Bauskas, Ogres, Ludzas, Krāslavas, Mārupes, Saldus, Alūksnes, Gulbenes, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Balvu, Augšdaugavas un Madonas novadā, kā arī Liepājā, Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu