"Valmieras stikla šķiedra": Atbalsts energoietilpīgajiem uzņēmumiem neatsvērs pieaugušās izmaksas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Koalīcijā konceptuāli apstiprinātais atbalsts energoietilpīgajiem uzņēmumiem neatsvērs pieaugušās izmaksas, norādīja stikla šķiedras ražotāja AS "Valmieras stikla šķiedra" valdes priekšsēdētājs Stefans Jugels.

"Valmieras stikla šķiedra" kā energoietilpīgs uzņēmums pieteiksies valsts atbalsta programmai. Lai gan provizoriski absolūtā atbalsta summa varētu būt būtiska, tā tomēr neatsvēršot pat 10% no pieaugošajām enerģijas izmaksām.

Jugels atzīmēja, ka atzinīgi vērtē, ka tiek samazinātas papildu izmaksas par elektroenerģijas iegādi, vienlaikus pašreizējos apstākļos enerģijas tirgus un cenas ir jāregulē.

"Gāzes un elektroenerģijas jomā mēs saskaramies ar oligopola situāciju, izmantojot tā sauktās "enerģijas tirdzniecības biržas" "Nord Pool" un "TTF" kā instrumentu, lai manipulētu ar cenām un izmantotu negodīgas peļņas gūšanai," pauda "Valmieras stikla šķiedras" vadītājs.

Viņš sacīja, ka, ja tas tā turpināsies, uzņēmums būs spiests pārvirzīt naudas plūsmu gāzes importētājiem un enerģētikas uzņēmumiem, un nevarēs veikt investīcijas, kas nepieciešamas, lai sacenstos ar konkurentiem no Āzijas.

Jau ziņots, ka atbalstu pieaugušo energoresursu cenu dēļ varētu saņemt apmēram 250 energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi, lēš Ekonomikas ministrija (EM).

Tiesību aktu projektu (TAP) portālā ministrija ievietojusi izstrādātos grozījumus Pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto ekonomisko seku pārvarēšanas atbalsta likumā, un tie paredz aptuveni 250 uzņēmumiem vidējo atbalstu 200 000 eiro apmērā.

Energoietilpīgajiem uzņēmumiem varētu kompensēt 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām, tomēr kopējais atbalsts nevarēs pārsniegt divus miljonus eiro.

Tāpat ziņots, ka koalīcija konceptuāli vienojusies par kopumā apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Bez atbalsta energoietilpīgajiem uzņēmumiem koalīcija arī vienojās pilnībā atteikties no obligātās iepirkuma komponentes (OIK) visiem elektroenerģijas lietotājiem, kā arī juridiskām personām 100% apmērā kompensēt sadales tarifa izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu