Energocenu dēļ dzīve īpaši pasliktināsies 60% iedzīvotāju, brīdina Valainis (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Energoresursu cenu pieauguma dēļ dzīve īpaši pasliktināsies 60% iedzīvotāju, kuriem nav gaidāmi "algas pieaugumi", 24. augusta debatēs par opozīcijas virzīto lēmumu Saeimā sacīja Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Saeima ārkārtas sēdē šodien nodeva izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un citu opozīcijas deputātu virzīto lēmumprojektu uzdot valdībai izstrādāt papildu risinājumus energokrīzei.

Valainis atzīmēja, ka nākamajā ziemā Ministru prezidentam alga palielināsies par 42% un ekonomikas ministram par 33%, savukārt trīs piektdaļām Latvijas iedzīvotāju nav gaidāmi "nekādi algas pieaugumi".

Latvijā energoresursu cenas nesamērīgi aug, kas nozīmē, ka minētajiem 60% no Latvijas iedzīvotājiem dzīve paliks sliktāka, uzsvēra politiķis. "Energoresursu cenu pieaugums ir mērāms divu miljardu eiro apmērā. (..) Valdība saka "dalīsim šo pieaugumu uz pusēm", bet pēc būtības piedāvā tikai ceturto daļu no atbalsta," atzīmē deputāts.

Politiķis pauž, ka kopā ar valdības pieņemto atbalstu Rīgā par enerģētiskajiem pakalpojumiem tāpat būs jāmaksā divkārt lielāki rēķini. "Piedzīvotais elektrocenu šoks Latvijas sabiedrībai nozīmēs uzkrājumu dzēšanu vēl pirms apkures sezonas. (..) Valdība pilina, pilina dažādus atbalsta veidus, bet tie nav pietiekami un tie nav kompleksi," norādīja Valainis, kurš vērsa uzmanību arī uz deputātu šaubām, vai gaidāmajai ziemai pietiks energoresursu.

Viņš aicināja Saeimu izdarīt spiedienu uz valdību, lai tā Saeimā iesniegtu pilnvērtīgu, kompleksu risinājumu, jo pašreizējais atbalsts esot nepietiekams. Līdz šim atbalstītajā piedāvājumā nav ņemts vērā elektroenerģijas cenu ekstrēmais kāpums, atzīmēja politiķis.

Deputāts Aldis Gobzems (KuK) debatēs pauda uzskatu, ka pie izveidojušās situāciju ar augstajām cenām enerģijas jomā esot atbildīgi arī kādi no koalīcijas politiķiem.

"Atcerēsimies, ka Pavļuts, Ašeradens, Kariņš, Gerhards, Vitenbergs ir bijuši atbildīgi par šo nozari, un rezultāts ir tāds, ka ieslēgt veļasmašīnu maksā vismaz trīs eiro - vidēji -, ja nav dinamiskais tarifs," pauda Gobzems, kurš norādīja, ka koalīcijai esot izdevīgas augstas elektrības cenas, jo tā palielinās arī pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi, kas veicina valsts budžeta ieņēmumu pārpildi.

Kā ziņots, Saeimā pieņemtie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā nosaka virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Valdības koalīcija arī konceptuāli vienojusies par kopumā apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Tostarp paredzēts atbalsts ap 250 energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, elektroenerģijas sadales sistēmas maksas kompensēšana, kā arī pilnīga atteikšanās no obligātās iepirkuma komponentes (OIK), ko plānots segt no "Latvenergo" peļņas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu