Japānas ekspremjera Abes slepkavības dēļ demisionē nacionālās policijas vadītājs

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Japānas Nacionālās policijas aģentūras vadītājs Itaru Nakamura ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc izmeklēšanas par pagājušajā mēnesī noslepkavotā bijušā premjerministra Sindzo Abes drošību.

Viņš par to paziņoja preses konferencē, kurā izklāstīja izmeklēšanas secinājumus par trūkumiem bijušā premjerministra drošībā.

"Izskatot un pārdomājot incidentu, mēs nolēmām sākt no jauna un pārveidot mūsu drošības sistēmu," sacīja Nakamura.

Abe tika nošauts 8.jūlijā priekšvēlēšanu mītiņa laikā Naras prefektūrā.

67 gadus vecais Abe bija visilgāk amatā pabijušais Japānas premjerministrs. Valdības vadītāja krēslā viņš atradās no 2012. līdz 2020. gadam. Abes slepkavība šokēja Japānu, kur politiskā vardarbība ir reta parādība un pastāv stingra ieroču kontrole.

41 gadu vecais vīrietis, kurš sašāva Abi no aizmugures ar paštaisītu ieroci, pēc aizturēšanas policistiem sacīja, ka dusmojas uz reliģisku organizāciju, ar kuru, viņaprāt, Abe ir saistīts. Vīrietis stāstījis, ka viņa māte ziedojusi lielas naudas summas šai organizācijai, kas viņu izputinājusi.

Runa ir par pretrunīgi vērtēto Apvienošanās baznīcu, kuru 1954.gadā dibināja nu jau mūžībā aizgājušais Dienvidkorejas uzņēmējs un reliģiskais līderis Sunmjuns Mūns.

Šai baznīcai, kas pazīstama arī kā mūnistu sekta, ir sekotāji daudzās valstīs, tai skaitā Japānā. Reliģiskā organizācija ir pazīstama ar savām masu laulībām, kurās piedalās jaunlaulājamo pūļi. Sekta kontrolē arī plašu biznesa impēriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu