Staķis aicina iedzīvotājus neapmeklēt Uzvaras parku, bet pieminekļa demontāžu vērot tiešsaistē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) aicina iedzīvotājus neapmeklēt Uzvaras parku Pārdaugavā, kur sākusies padomju pieminekļa pēdējā elementa - obeliska - demontāža.

Staķis aicina iedzīvotājus netraucēt demontāžas procesu, bet skatīties to tiešraidēs.

Tādēļ ir dota atļauja mediju pārstāvjiem pietuvoties pieminekļa demontāžas vietai, lai visu fiksētu. Atsevišķi mediji nodrošina tiešsaistes pārraides.

Šorīt tika nolaisti pie pieminekļa palikušie Latvijas un Ukrainas valsts karogi. Tāpat būvnieki turpina atbrīvot pie obeliska esošo baseinu.

Situācija apkārtnē ir mierīga, ziņa par pieminekļa demontāžas sākšanu līdz šim nav izraisījusi milzu interesi, un notiekošais pie pieminekļa piesaista vien dažu garāmgājēju uzmanību. Notiekošo fiksē mediju pārstāvji. Policija jau iepriekš mudināja cilvēkus nedoties pie pieminekļa. Uzvaras parka teritorijā patrulē arī policisti uz zirgiem. Tāpat netālu no iežogotās teritorijas ir policijas autobuss, kuram ir uzstādītas izbīdāmas novērošanas kameras.

Ap pieminekļa perimetru tikai atsevišķi cilvēki ieradušies gaidīt, kā viņi saka, "vēsturisko mirkli". Uz jautājumu, kādēļ atnākuši, atbildēja, ka grib būt klāt vēsturiskajā brīdī, kad tiks nogāzts piemineklis.

Policija uzmana arī auto, kas brauc garām notikuma vietai, cilvēkiem, kuri, braucot pie stūres, filmē notiekošo, aizrādot par to.

Pieminekļa demontāžā tiek izmanto kalšanas metode, un tiek plānots, ka piemineklis gāzīsies tā teritorijā esošā baseina virzienā.

Tāpat, lai laikus sagatavotos iespējamo protestētāju aizturēšanai, ieradies arī smagais policijas auto, ar kuru ikdienā konvojē aizturētos un apcietinātos.

Atlikušais pieminekļa elements ir 79 metrus augstā strēle, kuras virsotnē ir zvaigznes.

Pieminekļa kompleksa brucināšana sākta otrdien, 23.augustā, no rīta. Otrdien pēcpusdienā būvnieki zemē nogāza trīs padomju karavīru bronzas statujas, savukārt trešdien īsi pēc plkst.9 krita arī sievietes tēls.

Pieminekļa kompleksa demontēšana norit ļoti strauji, Rīgas domei nevienā mirklī neatklājot kādu no demontēšanas fāzes brīžiem.

Pieminekļa demontāžas darbi piesaista cilvēku uzmanību, taču plašas vērotāju masas līdz šim nav veidojušās, turklāt teritorijā dežurē daudzas policijas ekipāžas, sekojot kārtībai būvobjekta tuvumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu